Mitt bland Schwarzwalds gröna skogar och kullar ligger Alpirsbach. Här brygger den fjärde generationen Glauner öl, något familjen gjort sedan 1880. Det kan vi tacka järnvägen för.
Redan 1877 bestämde sig Gottfried Glauner för att ge det nedlagda bryggeriet i Alpirsbacher nytt liv. Han förstod att den kommande järnvägslinjen skulle ge staden fler besökare och att dessa säkert ville ha gott öl att dricka. Sonen Karl Albert skickades iväg till Weihenstephan för att lära sig hantverket. När han kom tillbaka som färdig bryggmästare 1880 tog han sig an uppdraget att brygga ”det bästa ölet i när och fjärran”. På den vägen kom det sig att Alpirsbacher Klosterbräu fortsatte den lokala bryggartradition som benediktinmunkar startade när de bodde i stadens kloster 1095-1534.
Fyra snabba frågor till John Hartmut på bryggeriets marknadsavdelning:
Har ni någon speciell filosofi?
Vårt fokus ligger på den regionala marknaden; ungefär hälften av vår försäljning sker inom en radie på femton mil från bryggeriet. Vi har nitton öl i vårt sortiment, några säsongsöl och ett specialöl (”craft beer”). Det var det första specialölet i Tyskland, men bryggs helt i enlighet med den tyska renhetslagen, Reinheitsgebot. Vår filosofi är att göra riktiga öl, genom att använda bra råvaror och med välutbildad och professionell personal på alla positioner.
Vad är speciellt med era öl?
Vi har tillgång till eget vatten från källor och andra vattentäkter i ett närbeläget skogsområde, vilket gör oss oberoende. Genom det geografiska läget har vi en mycket hög vattenkvalitet och väldigt mjukt vatten, vilket är perfekt för att brygga ljus lager och pilsner. På våra etiketter skriver vi att ölet är ”bryggt med det berömda bryggarvattnet från Schwarzwald”. Vi använder endast hela humlekottar i våra öl, inget humleextrakt! Det kan vi göra eftersom vi har ett humlefilter och en speciell filtreringskonstruktion i bryggeriet. Dessutom använder vi bara vår egen jäststam; ursprungsjästen finns förvarad i en jästbank.
Vilket öl är er bästsäljare eller specialitet?
Vår bästsäljare heter Spezial och utgör ungefär femtio procent av vår produktion. Det är en ljus, gyllenfärgad lager med hundra procent kornmalt. Vi har även specialölet Ambrosius, som säljs i 75-centilitersflaska. Endast 20 000 flaskor tillverkas varje år. Hållbarhetstiden i oöppnad flaska är sju år och ölet passar bra som aperitif.
Vad har ni för planer för framtiden?
För tillfället finns inga planer på några nya öl, men det däremot på ny utrustning. En sak vi jobbar på är att själva kunna reducera alkoholen i våra alkoholfria öl. Öl med låg alkoholhalt blir alltmer populära, men som det är nu måste vi göra alkoholreduceringen hos andra bryggerier. Vi vill helst kunna göra detta själva, eftersom det är bättre att ha allt under egen kontroll. Dessutom försöker vi hela tiden förbättra organisationen och kanske få fler nationella och internationella kunder.
Ambrosius görs endast i begränsad upplaga (foto: Alpirsbacher Klosterbräu).
Öl i urval
Spezial
Stil: Underjäst klosteröl
Alkoholhalt: 5,2 %
Stamvörtstyrka: 12 %
Pils
Stil: Pilsner
Alkoholhalt: 4,9 %
Stamvörtstyrka: 11 %
Kleiner Mönch
Stil: Underjäst mildbier
Alkoholhalt: 5,4 %
Stamvörtstyrka: 12 %
Kloster Zwickel
Stil: Kellerbier/Zwickel
Alkoholhalt: 5,4 %
Stamvörtstyrka: 12 %
Kloster Starkbier
Stil: Bocköl
Alkoholhalt: 7,3 %
Stamvörtstyrka: 16 %
Ambrosius
Stil: Överjäst klosteröl
Alkoholhalt: 7,7 %
Stamvörtstyrka: 18 %
Klosterstoff
Stil: Märzen
Alkoholhalt: 5,9 %
Stamvörtstyrka: 13 %
Klosterweisse
Stil: Bärnstensfärgad weissbier
Alkoholhalt: 5,7 %
Stamvörtstyrka: 12 %
Weizen Hefe Hell
Stil: Ljus weissbier
Alkoholhalt: 5,5 %
Stamvörtstyrka: 12 %