Den här gången möter vi bryggeriet som blev det första i
Bayern att bara ha ekologiska öl i sitt sortiment. Men familjen Krieger var
pionjärer tidigare än så.

Familjen Krieger började brygga öl redan 1756
och var då bland de första i sin region som fick brygga veteöl. 1866 startade
Michael Krieger Riedenburger Brauhaus i centrala Riedenburg, som ligger cirka
åtta mil norr om München. I dag finns bryggeriet dock i distriktet St. Anna. Länge
var Riedenburger mest känt för sin Ur-Weizen,
inte minst tack vare Michael III Krieger som bryggde klassiska bayerska veteöl
i början av 1950-talet. Dagens ägare Michael IV Krieger tog över verksamheten
1970. Han lyckades navigera företaget genom det tuffa 80-talet, då många mindre
bryggerier fick stänga. En av framgångsfaktorerna var att bryggeriet tidigt
hakade på hållbarhetstrenden och skapade smakrika öl med lokala och ekologiska ingredienser.
1989 började Riedenburger ställa om mot helt ekologisk produktion, en process
som slutfördes 1994. 1997 slutade man dessutom filtrera sina öl. I dag
exporterar Riedenburger till åtta länder, däribland Sverige genom Designbrew
Scandinavia
.

Fyra snabba frågor till Maximilian Krieger, femte
generationens bryggare på Riedenburger Brauhaus:

Har ni någon speciell
filosofi?

Vår filosofi är att producera speciella och
karaktäristiska öl på ett traditionellt och ekologiskt sätt. Vi filtrerar inte
något av våra öl, eftersom vi anser att filtrering tar bort en del av smaken.

Vad är speciellt med er
öl?

Alla våra öl är som sagt ekologiska och ofiltrerade. Vi
använder också gamla sädesslag som emmervete och dinkel i vissa av våra öl.

Vilket öl är er specialitet eller bästsäljare?
Bästsäljare är vårt Emmerbier. Det bryggs med över femtio procent emmermalt samt vete-,
dinkel- och kornmalt. På senare tid har även vår IPA Dolden Sud sålt väldigt bra. Både Emmerbier och Dolden Sud
är tillgängliga i Sverige.

Vad har ni för planer för framtiden?
Självklart har vi planer. Just nu brygger vi mer än 25
sorters öl och vi har många fler idéer. Men vi tänker inte berätta om dem nu.

Emmerbier är en riktig storsäljare (foto: Riedenburger Brauhaus).

Ölen
I Sverige är Riedenburger kanske mest kända
för Martha Krieger Spitzenpilsner,
brygd för den svenska marknaden och uppkallad efter kvinnan bakom den
ekologiska omställningen. Här är ett urval av några av de andra framträdande
ölen.

Ur-Weizen
Typ:
Bayerskt veteöl
Alkoholhalt:
5,3 %
Stamvörtstyrka:
12,8 %

Emmerbier
Typ:
Historiskt veteöl
Alkoholhalt:
5,1 %
Stamvörtstyrka:
12,8 %

Ur-Helles
Typ:
Bayersk lager
Alkoholhalt:
4,6 %
Stamvörtstyrka:
11,8 %

Viva Bavaria
Typ:
Festbier
Alkoholhalt:
5,3 %
Stamvörtstyrka:
13,5 %

Dolden Sud
Typ:
India pale ale
Alkoholhalt:
6,5 %
Stamvörtstyrka:
15,5 %