Franken anses av många vara en av de allra främsta ölregionerna i Europa, eller rentav världen. Det är åtminstone en av de bryggeritätaste. Regionen är hem för cirka 300 bryggerier, vilket gör att det går ett bryggeri på varje 5 500 invånare.

Den som vill stifta närmare bekantskap med den frankiska ölkulturen behöver dock inte åka dit. Det räcker att bege sig till Stockholm mellan den 24 februari och 9 mars. För tredje året i rad arrangerar då Akkurat sin Franken- och Bambergfestival. Bara Bier kontaktade Akkurats ägare Stene Isacsson för att kolla läget.

Varför en Frankenfestival?
Vi tycker att det är roligt med en liten motvikt till IPA-hysterin. Nu har festivalerna förvisso varit oerhört populära, men vanliga kvällar kan det bli rätt enahanda med alla som bara frågar: ”Vad har du för IPA?”

Jag tror dessutom att dessa öl är något man måste kämpa för att behålla. Tyskland ihop med några andra länder blev aldrig utarmat på kvalitetsöl som till exempel Sverige och USA. Så till skillnad mot vad en del säger, så ligger de inte efter i ”The Craft Beer Revolution”. De har aldrig behövt hoppa på jänketåget, eftersom de haft en egen tradition av världsklassöl. Deras problem nu är att ölförsäljningen går ner och de har lite svårt att ta betalt för sin kvalitet.

Vad jag bävar för är att de kommer komma på att med rejält med US-humle och lite flashigare etiketter, så kommer de kunna vända sig till en ny målgrupp som är beredda att betala mycket mer för något som känns nytt och kul. Jag skulle hata att se alla dessa fina gamla lagerbryggerier hälla tonvis med amerikansk humle i all sin öl. De frankiska ölen är unika och bör skyddas, precis som äkta lambic eller cask ale.

Vi har ju alltid jobbat för bättre kvalitet, men framför allt för en bredare flora av öl. Inget ont om amerikansk humle, men jag är lite rädd att det blir IPA av hela skiten om man inte aktar sig.

Vad kan festivalbesökarna förvänta sig?
Jag vet inte exakt vad som dyker upp än. Det tar nog någon vecka till innan allt är klart. Men det lutar åt femton-tjugo bryggerier och en 20-25 olika öl.

Jag försöker få ihop en bra blandning av självrunnet och kolsyredrivet. Men bryggerierna brukar skicka det som är fräschast. I fjol var kvaliteten mycket hög och det var bara ett bryggeri som skickade öl som vi fick destruera. Även ett fat med en oönskad efterjäsning i, vilket gästerna som var här märkte. Det blev väldigt blött, väldigt fort. Men det är alltid en risk man tar när man jobbar med självrunnet och opastöriserat.

Matmenyerna håller vi på och jobbar med i skrivande stund, så de är inte heller klara. Men de som varit här tidigare vet ungefär vad vi brukar köra. Schnitzel, haxe samt ett antal korvar, där alla är tillverkad på plats som sig bör.

Kommer det att bryggas någon speciell festivalöl?
Nej, det blir ingen specialbrygd i år. Vi har funderat på något nytt, så kanske det kommer lite längre fram i höst. Jag har lite idéer …

Vilka är dina personliga favoritöl från Franken?
Oj, det är svårt. Det finns så mycket. Jag är väldigt svag för riktigt, riktigt färsk rököl som Spezial och Schlenkerla, framför allt till den tyska maten. Vad det gäller de ljusare sorterna så tycker jag Herrmann Ampferbach Kellerbier är fantastisk. Sedan är jag ju barnsligt förtjust i Andreas Gänstallers Pils, även om förståsigpåarna hävdar att den inte är traditionellt frankisk. Men vilken balans mellan malt och humle han får till!

(Bilden används med Akkurats tillåtelse.)