Franken
anses av många vara en av de allra främsta ölregionerna i Europa, eller rentav
världen. Det är åtminstone en av de bryggeritätaste. Regionen är hem för cirka
300 bryggerier, vilket gör att det går ett bryggeri på varje 5 500
invånare.

Den
som vill stifta närmare bekantskap med den fränkiska ölkulturen behöver dock
inte åka dit. Det räcker att bege sig till Stockholm mellan den 24 februari och
9 mars. För tredje året i rad arrangerar då Akkurat sin Franken- och Bambergfestival.
Bara Bier kontaktade Akkurats ägare Stene Isacsson för att kolla läget.

Varför en Frankenfestival?
Vi
tycket att det är roligt med en liten motvikt till IPA-hysterin. Nu har
festivalerna förvisso varit oerhört populärt, men vanliga kvällar kan det bli
rätt enahanda med alla som bara frågar: ”Vad har du för IPA?”

Jag
tror dessutom att dessa öl är något man måste kämpa för att behålla. Tyskland
ihop med några andra länder blev aldrig utarmat på kvalitetsöl som till exempel
Sverige och USA. Så till skillnad mot vad en del säger, så ligger de inte efter
i ”The Craft Beer Revolution”. De har aldrig behövt hoppa på jänketåget,
eftersom de haft en egen tradition av världsklassöl. Deras problem nu är att
ölförsäljningen går ner och de har lite svårt att ta betalt för sin kvalitet.

Vad
jag bävar för är att de kommer komma på att med rejält med US-humle och lite
flashigare etiketter, så kommer de kunna vända sig till en ny målgrupp som är
beredda att betala mycket mer för något som känns nytt och kul. Jag skulle hata
att se alla dessa fina gamla lagerbryggerier hälla tonvis med amerikansk humle
i all sin öl. De fränkiska ölen är unika och bör skyddas, precis som äkta
lambic eller äkta cask ale.

Vi
har ju alltid jobbat för bättre kvalitet, men framför allt för en bredare flora
av öl. Inget ont om amerikansk humle men jag är lite rädd att det blir IPA av
hela skiten om man inte aktar sig.

Vad kan festivalbesökarna
förvänta sig?

Jag
vet inte exakt vad som dyker upp än. Det tar nog någon vecka till innan allt är
klart. Men det lutar åt femton-tjugo bryggerier och en 20-25 olika öl.

Jag
försöker få ihop en bra blandning av självrunnet och kolsyredrivet. Men
bryggerierna brukar skicka det som är fräschast. I fjol var kvaliteten mycket hög
och det var bara ett bryggeri som skickade öl som vi fick destruera. Även ett
fat med en oönskad efterjäsning i, vilket gästerna som var här märkte. Det blev
väldigt blött, väldigt fort. Men det är alltid en risk man tar när man jobbar
med självrunnet och opastöriserat.

Matmenyerna
håller vi på och jobbar med i skrivande stund, så de är inte heller klara. Men
de som varit här tidigare vet ungefär vad vi brukar köra. Schnitzel, haxe samt
ett antal korvar, där alla är tillverkad på plats som sig bör.

Kommer det att bryggas någon
speciell festivalöl?

Nej,
det blir ingen specialbrygd i år. Vi har funderat på något nytt, så kanske det
kommer lite längre fram i höst. Jag har lite idéer…

Vilka är dina personliga
favoritöl från Franken?

Oj, det är svårt. Det finns så mycket. Jag är väldigt svag för riktigt,
riktigt färsk rököl som Spezial och Schlenkerla. Framför allt till den tyska
maten. Vad det gäller de ljusare sorterna så tycker jag Herrmann Ampferbach
Keller är fantastisk. Sedan är jag ju barnsligt förtjust i Andreas Gänstallers
Pils, även om förståsigpåarna hävdar att den inte är traditionellt fränkisk. Men
vilken balans mellan malt och humle han får till.

(Bilden används med Akkurats tillåtelse.)