Tredje glaset ut i mitt testande av weissbierglas från Sejdelshoppen.se är ett glas från Schöfferhofer. Dessvärre kunde halvlitersglaset inte testas tillsammans med originaldrycken.

Schöfferhofers Hefeweizen finns bara i Systembolagets beställningssortiment och säljs endast i hela kollin om 24 flaskor. Dessutom i 33-centilitersflaskor, vilket inte funkar lika bra med det 0,5-litersglas jag testat. Så jag fick istället fylla det med Erdingers Weissbier Hefe, som är ett aningen sämre öl. Detta har dock förmodligen inte påverkat testet på något större sätt.

Schöfferhofers smäckra weissbierglas (foto: Niclas Samuelsson).

Först till utseendet. Schöfferhofers weissbierglas är mer timglasformat än andra glas. ”Midjan” sitter dock inte mitt på glaset, utan en bit ner. Det saknar också den klassiska kupningen längst upp. Glaset är dock mycket stilrent och ger ett gracilt intryck. Utseendemässigt konkurrerar det i toppklassen. Ska man anmärka på något är det att botten inte är riktigt rak på glasets insida. Frågan är om det är medvetet eller ett tillverkningsfel? Det är i vilket fall inget som påverkar balansen när glaset står på bordet; botten är tillräckligt tjock för att det ska stå stadigt.

Det går att få ett bra och stadigt grepp om man tar tag i själva ”midjan” på glaset. När glaset är fullt kan det dock kännas lite rangligt att hålla så långt ner. Första klunken bör drickas försiktigt, så man inte får sig en dusch i ansiktet. Glaset riskerar också att bli en aning halt när det är blött.

Vid upphällningen skummar det rejält, även om man tar det aldrig så försiktigt. Det är inte ett glas för den som har bråttom, för det tar ett tag att få i hela flaskans innehåll i takt med att skummet sjunker undan. Detta kan ju givetvis bero på vilket öl man häller upp också, något bara ett test med Schöfferhofers egna weissbier kan ge svar på. Å andra sidan bidrar detta säkert också till att ölets aromer frigörs på ett bra sätt.

Till skillnad från de två andra glas jag testat (Weihenstephaner och Franziskaner), så blir detta inte så obalanserat när hälften av innehållet druckits ur. Men det gäller att passa sig när det är dags att dricka ur sista ”slatten”, som får sig en rejäl skjuts genom glasets smala midja. Eller så gör man som många tyskar och lämnar den sista skvätten.

Sammanfattningsvis: Utseendemässigt är detta ett glas som spelar i den högre divisionen, rent och snyggt. Dessutom bättre balanserat när man kommer ner mot hälften. Nackdelar är att det tar lång tid att hälla upp ölet samt att det känns något vingligt att hålla i glaset när det är fullt.

Fakta
Glas: Schöfferhofer 0,5 liter
Vikt: 500 gram
Höjd: 25 cm
Pris på Sejdelshoppen.se: 59 kr för ett, 299 kr för sex stycken och 555 kr för tolv stycken.