Cambas
mjölkstout får nytt liv i Österrike
Efter att tidigare ha stött på patrull i Tyskland, har
Camba Bavaria beslutat att ta upp produktionen av sin efterfrågade Milk Stout igen. För att undkomma den
tyska byråkratin har man denna gång valt att brygga ölet i samarbete med
Landbrauhaus Hofstetten i Österrike, varifrån ölet sedan kommer att importeras
till Tyskland. Man har också tvingats byta namn på ölet, från Milk Stout till Sweet Stout. Detta eftersom det, namnet till trots, inte innehåller
mjölk utan mjölksocker (laktos). Alla andra hänvisningar till mjölk har också
tagits bort från etiketten, vilket innebär att en ko har ersatts med en cowboy.
Camba Bavaria har under ett antal år fört en kamp mot
tyska myndigheter för att få tillverka och sälja sin Milk Stout i hemlandet. Enligt det bayerska livsmedelsverket kan en
mjölkstout dock varken klassas som öl eller blanddryck enligt lagen. Tullverket
å sin sida klassar ölet som ”jäst, alkoholhaltig dryck”, vilket innebär att man
måste betala ölskatt för det. Cambas Milk
Stout var på så sätt både öl och inte öl på samma gång. Resultatet av denna
paradox blev alltså att Camba valde att tillverka ölet utomlands istället.
Cambas bryggare Martin Simion får åka till Österrike och brygga stout (foto: Camba Bavaria).
Ännu ett fantomöl från Bayern
Mer från det alltid lika aktiva Camba Bavaria, som fortsätter att släppa öl i sin
PHNTM-serie. Nummer 3 heter MNRS,
vilket står för Miners Sun Light. Ölet
beskrivs som en grisette, vilket i den tidiga industrialismens Belgien (eller
Vallonien) var gruvarbetarnas svar på böndernas saison. Så mycket mer information
om Cambas grisette har jag inte hittat. Men enligt belgoölens gudfader Jens
Skrubbe ska en traditionell grisette vara var svag (mellan 3 och 5 procent), lätt
i kroppen, ren, torr och uppfriskande.
Citrussmakande öl från Franken
Martinsbräu i
Marktheidenfeld i Unterfranken lanserar sommarens öl. 04 Lemon Drop är ett kallhumlat,
underjäst öl med såväl Citra som Lemon Drop, två mycket ”citroniga”
humlesorter. Citrontonerna är därför tydliga i såväl doft som smak. I den
sistnämnda återfinns även björnbär, apelsin och peppar. Ölet är i övrigt
ofiltrerat och ganska maltbetonat. Enligt bryggeriet passar det bra till
sommarens fräscha sallader samt fågel- och fiskrätter.
Mycket citron i smak och doft har 04 Lemon Drop (foto: Martinsbräu).
Två nyheter från Thombansen
I Lippstadt
(Nordrhein-Westfalen) hittar vi Brauerei Thombansen. Inför sommarsäsongen
passar bryggeriet på att släppa två nya öl. Det första heter Otto-Ale 2 och är torrhumlat med
humlesorterna Simcoe och Summit. Alkoholhalt: 6,5 procent. Det andra ölet är
ett experimentellt veteöl, som bryggs med citrongräs, apelsiner och deras skal,
koriander och chili. Thom-Kah-Cai har
en alkoholhalt på 7,8 procent och kan kallas för en imperial wit.
Thombansen lanserar två nya öl till sommaren (foto: Brauerei Thombansen).
Lager mot kölsch i
het duell
Torsdagen den 23 juni är det showdown i Filmcasino i
München. Då ställs två av de mest populära tyska ölstilarna mot varandra i en
het duell: Helles (ljus lager) mot
kölsch! Totalt elva öl har valts ut för att blindtestas och betygssättas av
besökarna under Das bestes Bier der Welt. I ena ringhörnan står Augustiner
Hell, Giesinger Erhellung, Hacker-Pschorr Hell, Löwenbräu Urtyp, Tegernseer Hell och outsidern San
Miguel. De ställs mot Kölns finest i form av Früh Kölsch, Gaffel Kölsch,
Mühlen Kölsch, Reissdorf Kölsch och Zunft
Kölsch. Förutom denna heta fajt, bjuds det på god mat, underhållning och
efterfest. Må bästa öl vinna!