Aftonrodnad från Göller
Till helgen släpper bayerska Brauerei Göller sitt senaste öl. Zeiler Abendrot är en rödskimrande ale med den mycket drickvänliga alkoholhalten 4,8 procent. Sin rödaktiga färg får ölet från intensivt rostad och torkad specialmalt. Den sötaktiga maltaromen balanseras med frisk Comet-humle, som ger smak av skogsbär. Ölet bryggs i begränsad upplaga och säljs hos bryggeriet och av utvalda restauranger och butiker.

Brauerei Göller har något nytt på gång (foto: Brauerei Göller).

Ljus sommarnatt i augusti
Vad sägs om ett nytt öl från Camba Bavaria? I fredags presenterades augusti månads öl från de bayerska ölhjältarna. Sommernachtshell heter det. Något pompöst beskriver bryggarna själva detta som ”ett öl med samma färg som de magnifika höbalarna på ett grönt sommarfält, med en doft av en sydlig vind som blåser genom citronträden och med smak av en tupplur i middagshettan”. Med en något mer sansad beskrivning är detta ett halmgult öl med fin maltarom med toner av citrus och med en lätt maltkropp. Alkoholhalten på 4,5 procent passar bra för sommarölet, vars stamvörtstyrka landar på 10,4 procent.

Det senaste från Camba Bavaria – Sommernachtshell (foto: Camba Bavaria).

Kundmüller satsar på zwickel
Brauerei Kundmüller tar i sin senaste skapelse fasta på en gammal tysk ölstil – zwickel. Weiherer Zwickerla är en ljus, fränkisk lager, som går att hitta i bryggeriets egen restaurang samt hos utvalda dryckeshandlare. Ölet är, som sig bör, ofiltrerat och bryggt med bryggmästare Roland Kundmüllers favorithumle: frankisk Spalt och Perle. Malten som använts är pilsner- och caramalt från trakten. Alkoholhalt: 4,9 procent.

Brauerei Kundmüller satsar på klassisk zwickel (foto: Brauerei Kundmüller).

Tysk-israeliskt samarbete
Bryggmästare David Cohen från det Tel Aviv-baserade bryggeriet Dancing Camel besöker just nu Berlin. Tillsammans med gänget på Bierfabrik brygger han i dagarna ihop en chililager med namnet Gates of Helles. Mer information om alkoholstyrka, humle, malt och när det finns ute till försäljning lär följa.

Sebastian Mergel, David Cohen och Andre Schabrackentapir har ett öl ihop (foto: Bierfabrik).

Riddare och öl i Schmieheim
I Baden-Württemberg huserar Hieronymus Schlossbrauerei Schmieheim. Helgen den 13-14 augusti bjuder de för fjortonde gången in till medeltidsfestival på orten. Hieronymus-Schlossfestspiele innebär två dagar med riddare, gycklare, eldshow, dueller och annat som hör medeltiden till. Dessutom blir det så klart öl. Bryggeriet har laddat faten med färskt öl, som givetvis är bryggt enligt den tyska renhetslagen (Reinheitsgebot). Klockan 16.00 på lördagen går en stor parad till slottsgården, där borgmästaren i Kippenheim/Schmieheim inviger festligheterna med fatöppning till trummornas fanfarer.

Öl och svärd – en bra kombination? (Foto: lahrer-zeitung.de)