Giesinger bygger ut med hjälp av
folket

Det unga
Münchenbryggeriet Giesinger Bräu behöver bygga ut sin bryggeripub. På
önskelistan står bland annat en scen för musikframträdanden. För att kunna
förverkliga planerna har man gått ut i en crowdfounding-kampanj med målet att
samla in minst 20 000 euro innan den 22 september. Hittills har det kommit
in närmare 17 000 euro från totalt 55 givare. Det ser gänget bakom
Giesinger som tillräckligt för att kunna börja bygga. I oktober drar därför ombyggnaden
igång med stort kalas.

Giesinger samlar in pengar till en ny scen (foto: Giesinger Bräu).


Premiär för omtalad stout

Efter många
turer är Camba Bavarias mjölkstout – eller Sweet
Stout
– äntligen klar för servering. Premiären sker med en tap takeover på
Cambas egna Tap-House i München i morgon den 18 augusti. Därmed är en tvåårig
väntan och ett byråkratiskt debacle över, som bland annat tvingat Cambas bryggare
att åka till Österrike för att kunna brygga sin stout. Läs mer i Nyhetssvep 20
juni
.

Martin Simions arbete i Österrike har gett resultat (foto: Camba Bavaria).

Två nyheter från Rheinhessen
Lagom till
att oktoberfestsäsongen drar igång, kommer Mainzbaserade Rheinhessen Bräu med
årets Festbier. Det är en välbalanserad
och bärnstensfärgad Märzen, med en
alkoholhalt på 5,5 procent och en stamvörtstyrka på 13,5 procent. Ölet släpps
till försäljning den 31 augusti och säljs så länge lagret räcker. Tidigare har
bryggeriet presenterat ett nytt specialöl i form av Dunkles Weizenbier, det vill säga ett mörkt veteöl. Ölet är bryggt
med Hallertauer Hüll Melon-humle samt Karamell amber- och Special X-malt.
Alkoholhalt 4,8 procent och stamvörtstyrka 12,6 procent.

Rheinhessen utökar sitt sortiment med två öl (foto: Rheinhessen Bräu).


Humle i fokus under sensommaren

Juli till
september är det högsäsong i Hallertau – världens största humleodlingsområde. Just
nu pågår Hallertauer Hopfen- und Bierwochen, där det bjuds på ett varierat
program kring humleodling och ölbryggning. Bland mycket annat erbjuder restaurangerna
kreativa maträtter som tillagats med öl, ibland i kombination med ölprovning. På
menyerna finns ofta den traditionella humleplockarrätten Hallertauer Hopfenzupfermahl – nudelsoppa
som serveras tillsammans med fläskstek och potatissallad. Fram till dess att
humleplockningen börjar om ett par veckor, finns det goda möjligheter att lära sig mer om ”det
gröna guldet”.

Nu kretsar allt kring humle i Hallertau (foto: schleppe.at).


Ny sajt om förnuftigt
drickande

Det tyska
bryggarförbundet (Deutschen Brauer-Bund) har länge drivit kampanjen ”Bier bewusst geniessen”, som handlar om att öl ska avnjutas
medvetet och ansvarsfullt. Nu lanserar förbundet kampanjens omgjorda internetsajt på www.bierbewusstgeniessen.de. Den nya sidan har gjorts tydligare
och mer modern, och innehåller nu betydligt mer information och tips om hur man
dricker öl på ett förnuftigt sätt.