Alt smakar kölsch enligt ny studie
En urgammal fejd mellan Nordrhein-Westfalens två största städer har tagit en oväntad vändning. Efter att ha testat skillnaden mellan Kölns kölsch och Düsseldorfs altbier, har professor Helmut Quack vid Hochschule Düsseldorf kommit fram till att ölen smakar – likadant. Femtio män i åldrarna 35-65 år från vardera stad fick i en blindstudie prova de olika ölstilarna. Studien visar att endast 55,5 procent av düsseldorfarna och 54,4 procent av kölnarna kunde identifiera just sin stads specialöl. Professor Quack ser detta som bevis för att de två ölstilarna inte går att skilja åt. Både kölsch och altiber är överjästa öl, vilket placerar dem i alekategorin. Efter jäsningen lagras de dock kallt som lageröl. Det ger friska och lättdruckna öl med viss karaktär. I altbier används i regel mörkare maltsorter, vilket ger ölet en mörkare färg. Den ljusare kölsch uppfattas ofta som aningen mildare i förhållande till den kryddigare alten.

Kölsch smakar nästan likadant som altbier enligt studien (foto: koeln.de).

Pumpaöl välkomnar hösten
Hösten med allt vad det innebär närmar sig med stormsteg. En sak som på många håll blivit synonymt med den mörka årstidens ankomst är pumpaöl. Det har Brauerei Thombansen i Lippstadt tagit fasta på och lanserar nu årets upplaga av sin egen Pumpkin Ale. Det ljusa och fruktiga ölet är bryggt med hokkaidopumpa, kryddnejlika och kanel. Alkoholhalten landar på 6,5 procent.

Pumpaöl hör hösten till (foto: Brauerei Thombansen).

Camba bjuder in till tre dagars fest
Den 16-18 september är det Camba-Old-Factory i Gundelfingen som gäller för alla ölälskare. Då anordnar nämligen Camba Bavaria sin Camba Bierfestival. Under dessa dagar bjuds det på mycket roligt. Bland annat finns det ett hundratal öl att testa, många av dem ganska ovanliga. Det blir också uppvisningsbryggning med Cambas bryggmästare och en expertpanel berättar om ölets råvaror. På lördagen får dessutom alla hobbybryggare chansen att mäta sina krafter mot varandra i en stor tävling. Vinnaren får brygga 200 liter av sitt öl i Cambas bryggeri i Truchtlaching.

Under årets Camba Bierfestival tävlar även hobbybryggare (foto: Camba Bavaria).

Oktoberfest i Sigmaringen
Den som hellre vill få en försmak av höstens oktoberfester ska bege sig till Sigmaringen i Baden-Württemberg den 17-18 september. På lördagen anordnar där Brauerei Zoller-Hof sin Oktoberfest för tredje året i rad. Klockan 17.00 öppnar öltältet för alla som föranmält sig och betalat de femton euro som kalaset kostar. (Den som vill prova Zoller-Hofs oktoberöl i Sverige har för övrigt chansen nu i veckan.) På söndagen anordnas den traditionella – och kanske lugnare – Hoffest, med bryggerivisningar, hantverksmarknad, lekland, musik, mat och öl.

Tidigare oktoberfester har varit uppsluppna historier (foto: schwaebische.de).

Ta tåget till de historiska ölen
Den 4 september avgår ångtåget Bier-Express från Münsingen, för att via Offenhausen och Engstingen ta sig till Trochtelfingen. På varje station presenterar totalt sex lokala bryggerier historisk ölbryggning från olika tider, tillsammans med många andra aktiviteter. Ett av de deltagande bryggerierna är Zwiefalter Klosterbräu, som även bjuder in till Klosterbräu-festival den 23-26 september. Då firas att Reinheitsgebot funnits i 500 år och att man bryggt öl i Zwiefalt i 495 av dessa. Traditionell ölbryggning, musik, mat och mycket mer står på programmet.

Med Bier-Express går det att uppleva levande ölhistoria (foto: Zwiefalter Klosterbräu).