Oktoberfest i München är förmodligen världens mest kända ölrelaterade folkfest. Men i Bayerns västra granndelstat finns det en konkurrent, som nästan är lika gammal.

Cannstatter Volksfest är nästan lika populär som Oktoberfest (foto: Thomas Niedermüller).

Cannstatter Volksfest, eller Wasen i folkmun, äger rum varje höst i Stuttgart. Årets fest startar den 23 september och avslutas den 9 oktober. Den är också känd som Stuttgarts ölfestival, men är ursprungligen en skördefest. Wasen räknas ändå av många som världens näst största ölfest efter Oktoberfest i München. Självklart spelar ölen en viktig roll och varje festival invigs med traditionell ölfatsöppning. I år kan besökarna välja mellan tio olika festtält, som serverar öl från bland annat Dinkelacker, Fürstenberg, Stuttgarter Hofbräu och Schwaben Bräu.

Cannstatter Volksfest invigs med traditionell ölfatsöppning (foto: focus.de).

Festivalen har fått sitt namn efter den plats där den arrangeras – Cannstatter Wasen, en 35 hektar stor festplats i stadsdelen Bad Cannstatt. Wasen börjar traditionsenligt en vecka efter Oktoberfest och brukar locka drygt fyra miljoner besökare från stora delar av världen. En mindre variant äger också rum på våren – Stuttgarter Frühlingsfest.

Historien om Wasen börjar 1815, när vulkanen Tambora i Indonesien får ett stort utbrott. Det leder till att dammpartiklar förmörkar himlen, vilket skapar en klimatkris som når ända till dagens Baden-Württemberg. 1816 ligger snön kvar ända in i maj, grödorna växer inte och folk svälter. När den första skörden kan bärgas 1817, bestämmer sig kung Wilhelm och hans hustru Katharina för att sponsra en skördefestival. Den ska äga rum på kungens födelsedag den 28 september på Cannstatter Wasen.

Festivalens första söndag anordnas parad med bland annat bryggerivagnar (foto: Wulf Wager).

Den första Wasen arrangeras 1818 och har mer än 30 000 besökare. Syftet med festivalen är att uppmuntra bönderna att odla mer grödor. Redan under den första festivalen dyker det också upp tivolifolk och matförsäljare. Surkål, korv och sötsaker samsas om utrymmet med världens starkaste man och en massa andra konstigheter. Från att ha varit en ren skördefest, blir Wasen efter hand mer av en folkfest. 1920 utökas festivalen till fem dagar och sedan 1972 firas den i sexton dagar.

Som en påminnelse om Cannstatter Volksfests ursprung, har man rest en över tjugo meter hög pelare med en stor fruktskål i toppen (Fruchtsäule). I början togs den ner efter varje festival, men sedan 1995 är det bara fruktskålen i toppen som plockas ner. Andra populära inslag är tivolit och den stora paraden under festivalens första söndag, med bryggerivagnar, gamla fordon, folkdansare och historiska inslag. Sista dagen avslutas hela kalaset med ett femton minuter långt fyrverkeri.

Tivolit och Fruchtsäule (till vänster) är populära inslag under Wasen (foto: Wikipedia).