I morgon brakar det loss i München. Då startar årets Oktoberfest med sedvanlig pompa och ståt. Sedan väntar sexton dagars festande i ölets tecken.

Nu börjar en sexton dagar lång fest i ölets tecken (foto: muenchen.de).

Efter en inledande parad med cirka 8 000 deltagare och på slaget klockan 12, slår Münchens borgmästare tappen ur den första öltunnan med de klassiska orden O’zapft is. Det är bayerska och betyder ungefär ”Det är tappat”. De första tre litrarna ges sedan till Bayerns ministerpresident. Med en salut på tolv kanonskott är sedan den 183:e Oktoberfest, eller Wiesn, invigd. Därefter är det fritt fram för de drygt sex miljoner väntade besökarna att hugga in på tivoli, marknadsstånd, rejäl tysk mat och – så klart – öl. I år avslutas festen på Tysklands nationaldag den 3 oktober.

I den inledande paraden deltar bland annat bryggerivagnar (foto: oktoberfest.ws).

Trots att Oktoberfest i dag främst förknippas med öl, var det först 1880 som stadens myndigheter tillät ölförsäljning under festligheterna. Ganska snart blev dock de tillfälliga ölhallarna, eller tälten, de mest populära inslagen på festivalområdet. Årets besökare har fjorton stora och 21 små öltält att välja mellan. Tillsammans kommer de att sälja över sex miljoner liter öl, som endast kommer från de sex stora Münchenbryggerierna: Paulaner, Löwenbräu, Spaten, Hacker-Pschorr, Augustiner och Hofbräu. Enligt traditionen får endast öl som bryggts enligt den bayerska renhetslagen (Reinheitsgebot) serveras. Årets literpriser ligger mellan 10,40 och 10,70 euro, vilket är en ökning med drygt tre procent från förra året.

Oktoberfest har sitt ursprung i bröllopet mellan Bayerns kronprins Ludwig (I) och prinsessan Therese av Sachsen-Hildburghausen den 12 oktober 1810. Fem dagar senare firades brudparet med en stor hästkapplöpning på området Theresienwiese (Wiesn), uppkallat efter bruden. Kapplöpningen blev en återkommande tradition och 1819 övertog staden München ansvaret. Med åren ändrades nöjesutbudet gradvis mer mot dagens nöjesfält och marknad samt mat och dryck. Hästarna fanns dock kvar som ett inslag ända in på 1960-talet. Oktoberfest har anordnats i princip varje år, med uppehåll för diverse krig samt inflationsåren 1923-24. Sedan 1950 har den arrangerats utan avbrott.

Oktoberfest i siffror:
· Theresenwiese är 42 hektar stort. Själva festområdet upptar 31 hektar.
· År 2007 dracks det 6,7 miljoner liter öl av 6,2 miljoner besökare.
· Under festen arbetar cirka 12 000 personer.
· Oktoberfest omsätter omkring nio miljarder kronor årligen.
· Under festveckorna står området för cirka tretton procent av stadens energiförbrukning.
· Det finns cirka 1 800 toaletter och pissoarer på området.
Källa: Wikipedia