En rastlös företagsekonom har på knappt tjugo år byggt upp ett riktigt ölimperium i Berlin. Bryggeri efter bryggeri och bryggpub efter bryggpub har öppnats av den aldrig tröttnande Oliver Lemke.


Oliver Lemke studerade företagsekonomi och tog en bryggarexamen från universitetet innan han bestämde sig för att starta eget bryggeri. Det första bryggverket svetsade han ihop i en kompis garage 1998. Kompisar hjälpte honom också att bygga om en övergiven pendeltågstation vid Hackescher Markt i Berlin till ett bryggeri. Den 21 november 1999 öppnade Brauhaus Lemke. Verksamheten växte och det blev svårt att få plats med alla Berlins ölälskare. 2003 övertog man därför det nedlagda Tiergartenquelle. 2004 blev Leopolds Brauhaus vid Alexanderplatz ledigt, vilket döptes om till Brauhaus Mitte; nu i november återinvigs det som Brauhaus Lemke am Alex. 2007 inlemmades också Berlins äldsta mikrobryggeri i Lemke-sfären, Luisen-Bräu i Charlottenburg, där Oliver tog sina första stapplande steg som bryggarlärling. 2015 installerades bryggeriets första buteljeringsutrustning. I samma veva satte man också upp ett eget laboratorium, som även innehåller en jästbank. Det ursprungliga bryggeriet vid Hackescher Markt har nu blivit testbryggeri och används endast för produktutveckling.

Oliver Lemke är en rastlös själ som gillar att öppna bryggerier (foto: Lemke Berlin).

Fyra snabba frågor till chefsassistenten Annette Karpaty:

Har ni någon speciell filosofi?
Vår filosofi är ”Geschmack ist unser Bier“, ett svåröversatt tyskt uttryck som ungefär betyder: ”Vi fokuserar på våra öls smak – vi vill att människor ska tycka om, fira, hänge sig åt den goda smaken av våra öl”. Vi gör ”craft beer”. Fokus ligger på kvalitet i produktionen och på att skapa individuella, distinkta men ändå reproducerbara ölsmaker, i motsats till likriktad massproduktion. Förutom att vi brygger den bästa pale alen och IPA:n, så arbetar våra bryggare med att förfina traditionella, tyska österrikiska/tjeckiska, ölrecept samtidigt som de utvecklar nya smaker och stilar. Fatlagrade öl och att återuppliva ett månghundraårigt recept på berliner weisse finns också på deras agenda.

Vad är speciellt med era öl?
Vi har tålamod när vi utvecklar våra öl. Ett öl måste vara perfekt, smaken välbalanserad, med högsta produktkvalitet innan vi häller det i våra kunder. Vissa öl tar flera år att utveckla, eftersom våra bryggare alltid strävar efter den bästa kvaliteten och den bästa smaken. Vi använder vår egen jäststam och bayersk malt när vi producerar den stora variationen av olika smaker. Dessutom följer vi den tyska renhetslagen (Reinheitsgebot). Vi använder bara de fyra ingredienserna humle, malt, jäst och vatten i våra öl.

Vilket öl är er bästsäljare eller specialitet?
Vi är specialiserade på fatlagrade öl. Bästsäljare kan vara vår India Pale Ale, men alla våra åtta standardöl har vunnit såväl nationella som internationella priser.

Vad har ni för planer för framtiden?
Som jag nämnde tidigare håller vi för närvarande på med att återuppliva det ursprungliga receptet till berliner weisse – ett recept som har sitt ursprung i 1700-talet. Eftersom vi också har börjat buteljera våra öl måste vi snart utöka våra bryggerilokaler.

Lemke Original är ett av de åtta standardölen (foto: Lemke Berlin).

Standardölen

Bohemian Pilsner
Stil: Pilsner
Alkoholhalt: 5,0 %
Stamvörtstyrka: 12,5 %
Beska: 35 IBU
Malt: Pilsner, Wiener, Carared
Humle: Saaz, East Kent Golding
Färg: 14 EBC/Gyllene brons

030 Pale Ale
Stil: Amerikansk pale ale
Alkoholhalt: 5,0 %
Stamvörtstyrka: 11,8 %
Beska: 30 IBU
Malt: Pale ale, Wiener, Carared, Melanoidin
Humle: Cascade, Centennial
Färg: 20 EBC/Bärnsten, koppar

Weizen
Stil: Tyskt veteöl
Alkoholhalt: 5,5 %
Stamvörtstyrka: 12,5 %
Beska: 15 IBU
Malt: Vete, Pilsner, Carared, Caraaroma
Humle: Hallertauer Magnum
Färg: 17 EBC/Bärnsten

Original
Stil: Wienerlager
Alkoholhalt: 5,4 %
Stamvörtstyrka: 13,2 %
Beska: 26 IBU
Malt: Pilsner, Wiener, Carafa, Caraaroma
Humle: Hallertauer Magnum
Färg: 47 EBC/Kastanj

India Pale Ale
Stil: IPA
Alkoholhalt: 6,5 %
Stamvörtstyrka: 16,5 %
Beska: 60 IBU
Malt: Pilsner, Wiener, Carared, Caraaroma
Humle: Amarillo, Cascade, Simcoe
Färg: 25 EBC/Bärnsten, koppar

Hopfenweisse
Stil: Vetebock
Alkoholhalt: 7,0 %
Stamvörtstyrka: 16,5 %
Beska: 40 IBU
Malt: Vete, Pilsner, Carared, Caraaroma
Humle: Cascade
Färg: 18 EBC/Bärnsten

Imperial IPA
Stil: Dubbel-IPA
Alkoholhalt: 10,0 %
Stamvörtstyrka: 23,0 %
Beska: 75 IBU
Malt: Pilsner, Wiener, Caraamber
Humle: Amarillo, Simcoe, Chinook
Färg: 29 EBC/Koppar

Imperial Stout
Stil: Imperial stout
Alkoholhalt: 11,0 %
Stamvörtstyrka: 29,0 %
Beska: 70 IBU
Malt: Pilsner, Münchner, Caraaroma, Carafa
Humle: Taurus
Färg: >200
EBC/Kolsvart