Mellan julölssläpp och små partier, lyckas Systembolaget även klämma in lite nytt i det ordinarie sortimentet. Den 1 december hittar vi inte mindre än fem nya tyska öl på hyllorna. Ett av dem är en pinfärsk brygd från ett välkänt bryggeri.

Vi börjar väl med den nyaste bekantskapen. Karmeliten Brauerei i Straubing har varit med i olika släpp förut och deras Biobier finns också i ordinarie sortimentet. Nu lanseras deras senaste öl, Karmentinus Heller Weizen-Doppelbock. Detta är en flaskjäst vetedubbelbock med sjuttio procent vete. Humlen som använts är Spalter Select.

Karmentinus Heller Weizen-Doppelbock
Stil: Weizenbock
Producent: Karmeliten Brauerei Karl Sturm
Leverantör: Fondberg
Alkoholhalt: 8,0 %
Förpackning: Flaska, 50 cl
Pris: 25,90 kr (51,80 kr/l)

Karmentinus är det senaste ölet från Karmeliten Brauerei (foto: Bierselect.de).

Nästa nykomling har vi tidigare hittat i beställningssortimentet, men då i större flaska. König Ludwig Dunkel är ett av Tysklands populäraste mörka öl och bryggs normalt av Schlossbrauerei Kaltenberg (Warsteiner). De flaskor som släpps i Sverige är dock bryggda på licens av Krönleins Bryggeri i Halmstad. Klassisk dunkel med lätt rostade toner och smak av karamell, mörkt bröd och en aning choklad.

König Ludwig Dunkel

Stil: Dunkel (mörk lager)
Producent: Krönleins Bryggeri (Schlossbrauerei Kaltenberg)
Leverantör: Krönleins
Alkoholhalt: 5,1 %
Förpackning: Flaska, 33 cl
Pris: 13,90 kr (42,12 kr/l)

König Ludwig Dunkel bryggs på licens av Krönleins Bryggeri (foto: warsteiner.com).

Näst ut är den första av två nya pilsner. Denna kommer från Wernersgrüner Brauerei, grundat redan 1436 och ett av världens äldsta bryggerier (numera ägt av Bitburger Braugruppe). Som en typisk tysk pilsner har den lite högre humlebeska än de tjeckiska motsvarigheterna. Viss maltighet samt gräs och ljust bröd hittas i smaken.

Wernesgrüner Pils Legende

Stil: Pilsner
Producent: Wernesgrüner Brauerei
Leverantör: Galatea AB
Alkoholhalt: 4,9 %
Förpackning: Burk, 50 cl
Pris: 14,90 kr (29,80 kr/l)

Wernesgrüner är ett av världens äldsta bryggerier (foto: Systembolaget).

Den andra pilsnern i släppet kommer från Hamburgbryggeriet Holsten, som numera ingår i Carlsberg-koncernen. Detta är vad man i Tyskland kallar ett tv-tittaröl (Fernsehbier) – ljus lager av beprövad modell. Ölet har en lätt maltsötma med en mild humlebeska. Hö, majs och en försvinnande örtighet kan också anas.

Holsten Edel
Stil: Pilsner
Producent: Holsten-Brauerei
Leverantör: Carlsberg Sverige AB
Alkoholhalt: 4,9 %
Förpackning: Flaska, 33 cl
Pris: 12,90 kr (39,09 kr/l)

Holsten Edel – ett riktigt tv-tittaröl (foto: bierkonig.blog).

Vad alkoholfria drycker har på Systembolaget att göra kan man diskutera. Men vi avrundar ändå med ett sådant öl, som är ett alternativ för den som måste köra. Clausthaler Zwickl finns sedan tidigare i halvlitersburk, men kommer nu i mindre flaska. Lär ha en maltig, något humlearomatisk smak med inslag av honung, ljust bröd och örter.

Clausthaler Zwickl
Stil: Alkoholfritt
Producent: Radeberger Gruppe KG
Leverantör: Galatea AB
Alkoholhalt: 0,4 %
Förpackning: Flaska, 33 cl
Pris: 11,90 kr (36,06 kr/l)

Ett alternativ för den som måste köra (foto: Systembolaget).

Till mångas glädje återkommer också Martha Krieger Spitzenpilsner, som kvalat in från beställningssortimentet. Samtidigt säger vi tack och hej för den här gången till Becker’s Pils och, tyvärr, Augsburger Herrenpils.