I hjärtat av norra Oberpfalz har familjen Würth bryggt öl i tre generationer. Bryggeriet erbjuder ett brett urval av öl, men är mest känt för sina zoiglöl. Inte så konstigt med tanke på att hemorten brukar räknas som ölstilens födelseplats.

I östra Bayern, mellan Nürnberg och den tjeckiska gränsen, hittar vi den lilla staden med det tungvrickande namnet Windischeschenbach. I staden som brukar kallas zoiglölets huvudstad huserar sedan 1885 Brauerei Würth. Självklart har bryggeriet också flera sorters zoigl i sitt sortiment, vid sidan av flera andra klassiska tyska ölstilar. Bryggeriet drivs i dag av Ludwig Würth, som fick bryggningen med sig redan som nyfödd. Som den tredje generationens bryggare, satsade Ludwig tidigt på den flera hundra år gamla zoigltraditionen. Den stora efterfrågan gör att det fasta utbudet av zoiglöl hela tiden utökas, senast med en vetezoigl och blanddrycken zoiglradler. Olika säsongsöl tas också fram. Ölen säljs såväl på flaska som på fat. För de riktigt stora konsumenterna erbjuder Brauerei Würth till och med hemleverans av sina öl.

En Zoigl är egentligen en skylt för ett offentligt brygghus, ibland i form av en pil som genom att peka uppåt eller neråt visar om stället är öppet eller stängt. Andra Zoigl visar samma sak bara genom att vara upphängda eller inte. Ordet kommer följaktligen också från det tyska ordet för skylt eller visare, Zeiger, som på oberpfalzisk dialekt blev Zeigl och senare Zoigl.

Tre snabba frågor till Sina Meyer på bryggeriets ekonomiavdelning:

Vilket öl är er bästsäljare eller specialitet?
Vår främsta produkt är våra zoigl. Det är en specialitet från vår region Oberpfalz, särskilt vår hemstad Windischeschenbach. Vi har fyra sorters zoigl i vårt fasta sortiment: Zoigl Hell, Zoigl Dunkel, Zoigl-Weizen och Zoigl-Radler.

Vad är speciellt med era öl?
Vi har ett brett utbud, som även innehåller klassiska tyska öl som Lagerbier Hell, Perlweisse, Märzen och Pils. Men zoigl är den produkt som vi säljer mest av.

Vad har ni för planer för framtiden?
Inga omedelbara planer. Vi har nyligen presenterat vårt vinteröl, Winter-Zoigl. I våras skapade vi också en ny produkt med namnet Zoigl-Bock. Ölet tillverkades endast under fasteperioden, till och med 1 maj.

Winter-Zoigl är det senaste säsongsölet (foto: Brauerei Würth).

Öl i urval

Zoiglbier
Alkoholhalt: 5,3 %
Stamvörtstyrka: 12,8 %
Smak: Mycket fyllig, mild

Dunkles Zoiglbier
Alkoholhalt: 5,3 %
Stamvörtstyrka: 12,8 %
Smak: Fyllig, maltig, mild

Zoigl-Weizen
Alkoholhalt: 5,3 %
Stamvörtstyrka: 12,8 %
Smak: Fyllig, lätt kryddig, syrlig

Zoigl-Bock
Alkoholhalt: 7,0 %
Stamvörtstyrka: 16,5 %
Smak: Fyllig, maltig, harmonisk beska