Münchentraktens populäraste bryggeri utsett
Nyhetssajten München tz har frågat sina läsare vilket som är deras favoritbryggeri i München med omnejd. Efter flera röstningsomgångar, inklusive semifinaler och final, står en vinnare klar: Kapplerbräu i Altomünster, som får 41 procent av rösterna. Tvåa kommer Bräu z’Loh i Dorfen med 37 procent, medan bronset tas hem av Weilheimbryggeriet Dachsbräu med sexton procent. På fjärde och sista plats i finalen kommer Starnberger Brauhaus i Berg, som sex procent röstade på. Från början gick det att rösta på 75 bryggerier, som slogs ut vartefter. Bland dessa fanns storheter som Löwenbräu, Augustiner, Ayinger och Weihenstephaner. Totalt registrerades 221 412 röster.

Kapplerbräu är populärt hos München tz:s läsare (foto: Kapplerbräu).

Feierling öppnar nytt
I anslutning till Hausbrauerei Feierling i Freiburg im Breisgau öppnar nu bar- och restaurangdelen Insel. I de modernt inredda lokalerna, med mycket trä och industridesign, finns det plats för åttio gäster. Mat och dryck är samma som i Feierlings huvudrestaurang, med fräscha, lokala specialiteter från Baden-regionen. Självklart serveras även bryggeriets egen öl. Insel har öppet tisdag-fredag 18.00-24.00 samt lördagar 11.00-24.00.

Insel öppnar i moderna, fräscha lokaler i Freiburg (foto: Hausbrauerei Feierling).

Rösta fram årets Oktoberfestaffisch
Nu går det att rösta fram affischen till årets Oktoberfest. Av totalt 143 inskickade bidrag har 49 valts ut till webbomröstningen. De trettio som får flest röster till den 25 januari kommer granskas av Oktoberfests affischjury, som sedan utser årets vinnare. Detta är första gången som affischtävlingen arrangeras online. Det vinnande bidraget kommer inte bara att pryda årets Oktoberfestaffisch, utan även en mängd andra marknadsföringsmaterial och souvenirer. Mer information om omröstningen finns här.

Förra årets affisch designades av Susanna Schneider och Linda Sophia
Schultheis
(foto: chip.de).

Lär mer om Berlins fantastiska ölhistoria
Den 19 januari anordnar Berlin Beer Academy en föreläsning om Berlins ölhistoria. Under drygt två timmar talar journalisten Peter Korneffel om allt från att ölbryggning ursprungligen var en kvinnosyssla och öl på apoteket, till ölkylning med naturis, Berlins stora ölbojkott och nedgången för ölstilen Berliner weisse. Men också om hur en ny, ung generation bryggare har återuppväckt den fantastiska ölkulturen i Tysklands huvudstad. Inträdet är gratis, men förbokning krävs eftersom antalet platser är begränsat.

En gång i tiden fanns det närmare 400 bryggerier i Berlin (foto: Berlin Beer Academy).

Till sist…
Stadsportalen Hamburg.de har presenterat förra årets vanligaste förnamn på nyfödda barn i hansastaden. Bland pojkarna har namnet Fiete tagit sig in på plats nummer 25, som nykomling på topp 30-listan. Om det är en hyllning till stadens första fantombryggare, Friedrich Carl Richard ”Fiete” Matthies på Wildwuchs Brauwerk, låter jag dock vara osagt. 2016 års populäraste namn i Hamburg är för övrigt Finn för pojkar och Emma för flickor.

Fiete Matthies delar namn med många nyfödda Hamburgpojkar (foto: Hamburger Morgenpost).