Trots att det är snö och vinter ute så står faktiskt vårmånaden mars för dörren. I gamla tiders Tyskland innebar det en sista chans att brygga öl innan sommarvärmen slog till. Resultatet blev en egen ölstil.

Ölstilen märzen har sitt ursprung i Bayern, där den har bryggts åtminstone sedan 1500-talet. Namnet kommer från det tyska ordet för månaden mars – März – den tid på året då ölet bryggdes. I en bayersk bryggarlag från 1553 fastslogs att öl endast fick bryggas mellan den 29 september och den 23 april. En enkel förklaring till detta är att det helt enkelt inte gick att brygga öl under den varma tiden på året och att ölet då kunde bli dåligt av luftburna bakterier. Det var först när kylmöjligheterna blev bättre under senare delen av 1800-talet som ölet kunde bryggas året runt. Det öl som bryggdes i mars skulle alltså räcka över hela sommaren, då det förvarades i svala källare. Det som var kvar innan höstens bryggningar drog igång dracks helt enkelt upp under festliga former, som på Oktoberfest till exempel.

Ayingers Oktoberfestöl räknas som en av de bästa märzen (foto: beerinfo.com).

Den ursprungliga märzen beskrivs som mörkt brun, med kraftig kropp och beska. Dagens moderna varianter är mycket maltaromatiska, har en mild humlesmak och en torr avslutning. De har i regel också lagrats i svala källare i minst fyra till åtta veckor. I Tyskland omfattar stilen öl som varierar i färg från ljus (Helles), via bärnstensfärg, till mörkt brun (Dunkles). Stamvörtstyrkan ligger vanligen mellan 12,5 och 14,0 procent och alkoholhalten mellan 5,0 och 6,2 procent. Ölen går ofta under namn som Festbier eller Oktoberfestbier. Den österrikiska varianten kallas för Wiener.

Under Oktoberfest dricks det mycket märzen (foto: Hofbräu).

Några av de bästa tyska märzen:
Ayinger Oktober Fest-Märzen
Brauerei Hoffman Festbier
Hacker-Pschorr Oktoberfest Märzen
St. Georgen Bräu Annafestbier
Camba Bavaria Truchtlinger Märzen