Trots att det är snö och vinter ute
så står faktiskt vårmånaden mars för dörren. I gamla tiders Tyskland innebar
det en sista chans att brygga öl innan sommarvärmen slog till. Resultatet blev
en egen ölstil.

Under Oktoberfest dricks det mycket märzen (foto: naplesillustrated.com).

Ölstilen märzen har sitt ursprung i Bayern, där
den har bryggts åtminstone sedan 1500-talet. Namnet kommer från det tyska ordet
för månaden mars – März – den tid på
året då ölet bryggdes. I en bayersk bryggarlag från 1553 fastslogs att öl
endast fick bryggas mellan den 29 september och den 23 april. En enkel
förklaring till detta är att det helt enkelt inte gick att brygga öl under den
varma tiden på året och att ölet då kunde bli dåligt av luftburna bakterier. Det
var först när kylmöjligheterna blev bättre under senare delen av 1800-talet som
ölet kunde bryggas året runt. Det öl som bryggdes i mars skulle alltså räcka
över hela sommaren, då det förvarades i svala källare. Det som var kvar innan
höstens bryggningar drog igång dracks helt enkelt upp under festliga former,
som på Oktoberfest till exempel.

Ayingers Oktoberfestöl räknas som en av de bästa märzen (foto: beerinfo.com).

Den
ursprungliga märzen
beskrivs som mörkt brun, med kraftig kropp och beska. Dagens
moderna varianter är mycket maltaromatiska, har en mild humlesmak och en torr
avslutning. De har i regel också lagrats i svala källare i minst fyra till åtta
veckor. I Tyskland omfattar stilen öl som varierar i färg från ljus (Helles), via bärnstensfärg, till mörkt
brun (Dunkles). Stamvörtstyrkan
ligger vanligen mellan 12,5 och 14,0 procent och alkoholhalten mellan 5,0 och
6,2 procent. Ölen går ofta under namn som Festbier
eller Oktoberfestbier. Den
österrikiska varianten kallas för Wiener.

Några av de bästa tyska
märzen:

Ayinger Oktober Fest-Märzen
Brauerei Hoffman Festbier
Hacker-Pschorr Oktoberfest Märzen
St. Georgen Bräu Annafestbier
Camba Bavaria
Truchtlinger Märzen