Tysk-brittiskt samarbete
Berlinbryggarna Brlo har slagit ihop sina påsar med det brittiska bryggeriet 40 ft Brewery. Tillsammans har de skapat en tolkning av ett öl i den allt mer populära New England-stilen. Container Love är en New England IPA (NEIPA) med den mycket drickbara alkoholhalten 5,0 procent. Ölet har mycket av det som karaktäriserar stilen, bland annat en krämig, fyllig kropp som kommer från havregryn och vetemalt. Det har också en kraftig tropisk arom tack vare en rätt generös torrhumling, men ändå en relativt återhållen beska på 25 IBU.

Glada samarbetsbryggare efter välförrättat värv (foto: Brlo).

Ölmuseum får fint bayerskt pris
Museet Hopfen Bier Gut i Spalt får årets Bayerischen Museumspreis. Priset delades ut i samband med den bayerska museumdagen i Schwabach nyligen. Det bayerska museumspriset har delats ut sedan 1991 och är ett av de viktigaste museumspriserna i Tyskland. Prissumman på 20 000 euro delas ut vartannat år till fristående museer i Bayern, för att hylla och lyfta fram betydelsen av det kulturella arbete som de bayerska museerna bedriver. Museet Hopfen Bier Gut omfattar 1 200 kvadratmeter i en 550 år gammal byggnad, där man erbjuder interaktiva och moderna utställningar om humle och ölkultur. Årets pris delar man med hembygdsmuseet Heimatmuseum Vilsbiburg.

Bayerischen Museumspreis är ett av de finaste i Tyskland (foto: Hopfen Bier Gut).

Börja augusti med ölfester
För den som vill tillbringa den första augustihelgen i Tyskland finns det, åtminstone, två ölevenemang att välja mellan. Det största av dessa äger rum i Berlin, där den stora Internationales Berliner Bierfestival arrangeras för 21:a gången. Mellan den 4 och 6 augusti fylls Karl-Marx-Allee av 344 bryggerier från 87 länder, som tillsammans erbjuder minst 2 400 olika ölsorter. Mat, musik och mycket annat förgyller ölfestivalen, som med sina 2,2 kilometer fått erkännande som världens längsta ölträdgård av Guiness rekordbok. I år kan de förväntade 800 000 besökarna få en extra stor insikt om öl från Nordrhein-Westfalen, som är årets tema.

Den som vill fira ölet i lite mindre skala kan bege sig till Plankstadt i Baden-Württemberg den 4-5 augusti. Då står nämligen Braumanufaktur Welde värd för Welde Craft Beer Tap Day. Under ett drygt dygn presenterar flera tyska bryggerier sina bästa och nyaste ölskapelser – direkt från fat! Spännande smakupplevelser väntar även från de food trucks som bistår med maten. Ett omfattande musikprogram ramar in festligheterna, som har fritt inträde.

Berlins internationella ölfestival lockar storpublik varje år (foto: andberlin.com).

Triss i single hop från Crew Republic
Bryggeriet Crew Republic i Unterschleissheim strax norr om München presenterar en trio öl i sin nya Single Hop IPA-serie. De tre ölen har alla samma grundingredienser och samma alkoholstyrka (6,3 procent), men har sedan torrhumlats med tre av bryggarnas favorithumlesorter. Grundreceptet består av pilsnermalt och Herkules-humle. I det första ölet i serien – X 9.0 – används Amarillo till torrhumlingen, X 9.1 innehåller Simcoe och i X 9.2 används Mosaic. Ölen finns bland annat tillgängliga i bryggeriets webbshop under begränsad tid.

Tre nya single hop-IPA från Crew Republic (foto: bierpost.com).