Kraftbierwerkstatt blir det första tyska bryggeriet som deltar i Ales for ALS. Av det speciella öl man brygger kommer minst en euro per såld halvliter gå till ALS-forskningen.

Ales for ALS bidrar till forskningen kring sjukdomen (foto: swamphead.com).

Fantombryggarna Kraftbierwerkstatt från Böblingen utanför Stuttgart blir ett av få bryggerier utanför USA som deltar i 2018 års Ales for ALS – en insamling för att stödja forskningen kring sjukdomen ALS. Bakom projektet står de amerikanska humleodlarna Loftus Ranches och distributören Hopunion. Under fem år har man lyckats samla in närmare 1,3 miljoner dollar.

Alla deltagande bryggerier får en speciell humleblandning, som de skapar ett eget öl av och sedan säljer. Det enda motkravet är att en del av intäkterna från försäljningen doneras till forskningen om ALS. Årets humleblandning bestod av Citra, Loral, HBC 472, HBC 568, HBC 344 och HBC 431.

Som fantombryggare hyr Kraftbierwerkstatt in sig hos små och medelstora bryggerier, där de enligt egen utsago brygger sina öl med kärlek och en viss ilska. Målet är att skapa exceptionella öl bortom likformig massproduktion. I dagsläget har man fyra öl i sitt sortiment: 663 Urban Wheat Ale, Sud No. 1 Toxic Harvest Ale, Triple A Awesome Amber Ale och Chinook Red Indian Ale.

ALS är en förlamningssjukdom som bryter ner de nervceller i hjärnan och ryggmärgen som aktiverar de viljemässigt styrda musklerna. Orsaken är inte känd och sjukdomen kan inte botas, men några av besvären kan behandlas. Man räknar med att det finns cirka 450 000 människor med ALS i världen. I Sverige insjuknar drygt 200 personer varje år; de flesta är mellan 50 och 70 år gamla.