På tisdagen delades det ut
priser till Tysklands främsta bryggeri, ölpersonlighet och öl- och matställe.
Vinnarna är alla välkända och etablerade i den tyska ölvärlden.

Det var under den pågående fackmässan Bar Convention Berlin som de femtio
bästa bland Tysklands bryggerier, ölpersonligheter samt öl- och matställen
uppmärksammades. Bakom utmärkelsen Top 50 Award står ölplattformen Brew Berlin. Vinnarna av utmärkelserna
för år 2018 kommer från Augsburg, Hamburg och Berlin.

Först ut att prisas var
Tysklands bästa bryggeri. Vinnare blev Brauhaus
Riegele
i Augsburg, som enligt motiveringen är ett bra bevis på att ett
familjeägt bryggeri grundat 1884 kan vara minst lika trendigt som ett mikrobryggeri
i Berlin eller Hamburg. Sebastian Priller och hans medarbetare har med sina
specialiteter i världsklass, framgångsrikt kombinerat den rustika bayerska
öltraditionen med den unga, urbana ölscenen.

Tysklands bästa bryggeri ligger i Augsburg (foto: brewpublic.com).


Övriga bryggerier på topp 10:

2. Brlo (Berlin)
3. Buddelship (Hamburg)
4. Schönramer (Petting)
5. Ratsherrn (Hamburg)
6. Bierfabrik (Berlin)
7. Ale-Mania (Bonn)
8. Kehrwieder
Kreativbrauerei (Hamburg)
9. Heidenpeters (Berlin)
10. Stone Brewing (Berlin)


Nästa pris delades ut
till
årets ölpersonlighet. Här gick förstaplatsen till Oliver Wesseloh på Kehrwieder Kreativbrauerei i Hamburg. Han
är en av de personer som främst har format den tyska, moderna ölscenen till vad
den är i dag. Sitt bryggeri grundade han 2012 och är numera erkänd som en ledande
personlighet bland tyska ölbryggare. Wesseloh ligger bland annat bakom moderna
ölklassiker som Prototyp, Shipa Single Hop-serien och den
alkoholfria Ünn.

Oliver Wesseloh är årets tyska ölpersonlighet (foto: falstaff.de).


Övriga personligheter på topp
10:

2. Richard Hodges, tidigare Berliner Berg (Berlin)
3. Fritz Wülfing, Ale-Mania
(Bonn)
4. Sebastian Sauer,
Freigeist Bierkultur (Stolberg)
5. Katharina Kurz, Brlo
(Berlin)
6. Wolfgang Stempfl,
tidigare Doemens (München)
7. Axel Ohm, Überquell
(Hamburg)
8. Markus Quadt, Alte
Posthalterei (Lingen)
9. Mareike Hasenbeck, Feiner
Hopfen (München)
10. Jeff Maisel, Brauerei
Gebr. Maisel (Bayreuth)


Sist men inte minst

uppmärksammades Tysklands bästa öl- och matställen. Till etta utsågs Stone Brewing World
Bistro & Gardens
i Berlin. Stället som öppnade för ungefär ett år sedan
har snabbt blivit en snackis i ölvärlden. Från att ha ansetts vara ett för
stort ställe som ligger för långt bort, har Greg Koch och company visat att de
dagar definitivt är över då taxichaufförerna inte hittar till stället.

Stone Brewing har snabbt etablerat sig som ett av Berlins bästa ölställen (foto: hopfenliebe.com).


Övriga öl- och matställen på
topp 10:

2. Brlo Brwhouse (Berlin)
3. Altes Mädchen (Hamburg)
4. Liebesbier (Bayreuth)
5. Camba Tap House (München)
6. Försters Feine Biere
(Berlin)
7. Brewdog Berlin Mitte
(Berlin)
8. Muted Horn (Berlin)
9. Craftbeer Corner Coeln
(Köln)
10. Alte Posthalterei
(Lingen)


Prisutdelningen har föregåtts av

en webbundersökning under sommaren, där över 100 bryggare, barägare,
bartenders, butiksinnehavare och ölåterförsäljare har fått rösta på sina
favoriter i de tre kategorierna. Utifrån alla svar har tre topp 50-listor
tagits fram. Priserna delades ut av Juliane E- Reichert, chefredaktör på
tidningen Beer, Bars & Brewers,
Petra Lassahn från Brew Berlin samt Marco Retzlaff från Retzlaff Beer Fridges.