Fälten är skördade och tomma i
världens största odlingsområde för humle, Hallertau. Nu är det dags för
bryggerierna att välja ut den humle som ska användas i kommande brygder. I
veckan var därför Paulaners bryggmästare i Niederlauterbach.

Peter
Winter är bryggmästare och kvalitetsansvarig för råvarorna hos Paulaner Brauerei i München.
I veckan besökte han humlehandlaren IGN i Niederlauterbach för att välja ut den
humle som ska användas i bryggeriets öl framöver. Vanligen brukar bryggerierna
förlita sig på humleförsäljarnas goda omdöme, men Paulaner vill gärna testa
humlekvaliteten själva på plats varje år. För bryggeriet är det viktigt att råvarorna
kommer från bryggeriets närområde. En stor del av den humle som Paulaner
använder kommer från Hallertau, men även odlingsområdena Spalt och Tettnang.

Peter Winter (t.v.) väljer vilken humle som är bäst för Paulaners öl (foto: Paulaner).


Det är många saker
som spelar in när
Peter Winter bestämmer vilken humle
som är bäst. Kvalitet och aromer påverkas av
flera faktorer, som hur mycket sol humlen fått eller om den vuxit i en
sluttning. Detta gör att kvaliteten till och med kan skilja sig mellan olika
skördar av samma humlesort. Peter använder ingen modern utrustning för
att göra sina bedömningar, utan förlitar sig helt på sin erfarenhet, sitt
luktsinne, sina ögon och sin fingertoppskänsla. Han är framför allt ute efter
vissa specifika smaker, så att Paulaners öl smakar likadant från år till år.

Peter
Winter har arbetat
på Paulaner
sedan 1993. Han menar att ”en bra näsa” är den viktigaste egenskapen för att
bli expert på att kvalitetstesta humle, tillsammans med erfarenhet och en
gedigen utbildning. Med dessa egenskaper känner han inte bara skillnad på de
flesta humlesorter, han kan också skilja ut vilka skördar som lämpar sig bäst
att använda i Paulaners öl.

Paulaner
Brauerei är ett
av de klassiska och största
bryggerierna i München. Bryggeriet startade 1634 och tillhör numera Paulaner Braugruppe
tillsammans med märkena Hacker-Pschorr, Auer Bräu, Weissbierbrauerei
Hopf
och Thurn und Taxis.