I slutet av den ökända gatan Reeperbahn är Astra på väg att skapa ett nytt hem. Det gamla kultmärket kommer därmed tillbaka till de kvarter man lämnade för snart femton år sedan.

Från och med våren 2018 kommer det åter bryggas öl mitt i Hamburg. Och det är inte vilket öl som helst, utan det legendariska Astra som nu återvänder till sina rötter i stadsdelen St. Pauli. Genom att öppna en bryggeripub vill man visa att Astra också kan göra annat än vanlig ljus lager. Astras standardöl kommer även fortsättningsvis att bryggas i Holstenbryggeriet, enligt nyhetsplattformen About drinks.

Så här ska den nya bryggeripuben se ut när den är klar (foto: Carlsberg Deutschland).

Astra siktar på att brygga populära ölstilar som pale ale och kellerbier, men också lite mer galna och ovanliga varianter. I det nya bryggeriet kan man brygga upp till 1 400 hektoliter öl om året. Basen för bryggeripuben blir tio lagringstankar och hela tjugo ölkranar. Besökarna kommer att kunna njuta av en nybryggd Astra Urtyp eller något helt nytt, samtidigt som man stillar hungern med rejäl nordtysk mat från pubens samarbetspartner längs Reeperbahn. Astras vill också bidra till kulturlivet och ett bättre närområde genom att bland annat låta lokala band och artister från St. Pauli uppträda.

Genom sin koppling till Hamburgs livligare kvarter har Astra fått något av en kultstämpel (foto: Primestory).

Grunden till Astra lades 1647 då holländaren Peter I. de Voss börjar brygga öl under namnet Bavaria i Hamburgförorten Altona. 1897 bildas aktiebolaget Bavaria, som från 1909 börjar använda namnet Astra. 1922 går bryggeriet samman med Actien-Brauerei från St. Pauli, dit man senare flyttar bryggeriet. 1999 tas Astra över av Holsten Gruppe, som stänger anläggningen i St. Pauli 2003. Sedan 2004 ägs Holsten, och därmed Astra, av Carlsberg Deutschland.