Hamburglaget FC St. Pauli misslyckades åter med att ta sig upp i Tysklands högsta division. Nu kommer dock lite plåster på såren med ett öl signerat bryggeriet Astra. Förutom malt, humle och jäst innehåller ölet även gräs från arenan Millerntor-Stadion.

Hos många Hamburgbor är kärleken till det kultförklarade fotbollslaget FC St. Pauli stark. Trots att laget de senaste åren harvat runt i den tyska andradivisionen, lägger dess supportrar ner själ och hjärta i klubben. Som samarbetspartner i över fyrtio år vill därför det lokala bryggeriet Astra bjuda fansen på något alldeles extra. Eller vad sägs om ett öl bryggt med gräs från St. Paulis hemmaarena Millerntor-Stadion? Ölet har fått det passande namnet Heilige Rasen, vilket helt enkelt betyder ”helig gräsmatta”. Till de tusen liter öl som bryggts har åtta kilo nyklippt fotbollsgräs använts.

Till tusen liter öl har åtta kilo arenagräs använts (foto: Carlsberg Deutschland).

Det här är första gången som ett tyskt bryggeri använder äkta stadiongräs i en alkoholhaltig dryck. Ölet finns för tillfället bara att köpa direkt från Astras bryggeri, som invigdes 2018 på den (ö)kända gatan Reeperbahn i stadsdelen St. Pauli, eller i fotbollslagets klubbhus. Snart kommer det även finnas tillgänglig i resten av Tyskland vis Astras webbshop, enligt ett pressmeddelande publicerat på About Drinks.

Grunden till Astra lades 1647 då holländaren Peter I. de Voss börjar brygga öl under namnet Bavaria i Hamburgförorten Altona. 1897 bildas aktiebolaget Bavaria, som från 1909 börjar använda namnet Astra. 1922 går bryggeriet samman med Actien-Brauerei från St. Pauli, dit man senare flyttar bryggeriet. 1999 tas Astra över av Holsten Gruppe, som stänger anläggningen i St. Pauli 2003. Sedan 2004 ägs Holsten, och därmed Astra, av Carlsberg Deutschland.

Fakta Heilige Rasen
Ingredienser: Vatten, pilsnermalt, humle (Tettnanger, Saaz), jäst samt gräs från Millerntor-Stadion.
Alkoholhalt: 4,9 %
Stamvörtstyrka: 11 %
Beska: 26 IBU
Färg: 11 EBC