Samarbeten skapar ofta spännande möten inom bryggeribranschen. Förra veckan var bryggare från Sierra Nevada på plats i Freising för att brygga öl tillsammans med Weihenstephaner.

Det är lite ”den gamla ölvärlden möter den nya” över samarbetet mellan tyska Weihenstephaner och amerikanska Sierra Nevada. Det förra räknas ju som bekant som världens äldsta bryggeri, medan det senare kan sägas ha startat den hantverkstrend vi nu är mitt uppe i. Tillsammans har de nu bryggt ett öl de kallar Braupakt.

.
Tobias Zollo och Scott Jennings brygger det nya ölet tillsammans (foto: probier.at)


Ölet i fråga är
ett ljust veteöl som innehåller den tyska humlen Hallertauer Tradition, men som också smaksatts med rejäla mängder amerikansk Chinook och Amarillo. Det ger en aningen mer humlig weissbier än vi är vana vid, men som ändå har en elegant beska. Alkoholhalten landar på 6,0 procent, medan stamvörtstyrkan är 14,5 procent och beskan 30 IBU. Ölet bryggs i hela 6 500 hektoliter och kommer, när det släpps i mars, att säljas i 32 länder. Om något av det hittar till Sverige återstår att se.

.
6 500 hektoliter Braupakt kommer att säljas i 32 länder (foto: probier.at)

Receptet har tagits fram av Sierra Nevadas bryggmästare Scott Jennings och Weihenstephaners Tobias Zollo. Jennings fanns själv på plats när den första givan Amarillohumle åkte ner i bryggkaret. Till webbkanalen Probier.tv säger de två bryggarna att deras respektive bryggerier delar samma grundläggande värderingar, men att de ändå kan lära mycket av varandra. Scott Jennings menar att han framför allt är imponerad av den tyska bryggeriutrustningens höga kvalitet. Tobias Zollo å sin sida säger att tyska bryggerier kan lära mycket av sina amerikanska kollegor när det gäller användandet av humle.