Nästa år släpper Weihenstephaner ett öl som tagits fram tillsammans med belgiska St. Bernardus. Braupakt 2024 blir det första ”paktölet” sedan världens äldsta bryggeri slog sig samman med amerikanska craftpionjärerna Sierra Nevada 2018.

Förutom att de båda har ett par av kyrkans män som sina ansikten utåt, har nu tyska Weihenstephaner och belgiska St. Bernardus även ett öl gemensamt. Korbinian och Bernardus pryder nu tillsammans etiketterna på det öl som de berömda bryggeriaktörerna sammanstrålade för att brygga hos Weihenstephaner i Freising. Ölet är en hommage till belgisk bryggarkonst i form av en blond ale, som lämpligt nog får namnet Braupakt 2024. Samarbetet är extra passande eftersom St. Bernardus är officiell importör av Weihenstephaners öl till Belgien, vilket About Drinks påpekar.

Braupakt 2024 släpps på 33-centilitersflaskor i mars nästa år (foto: Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan).

Ölet är en filtrerad, lite alkoholstarkare (6,5 procent) och överjäst skapelse, som kombinerar de två bryggeriernas filosofier. Detta speglas också i ingredienserna, som utgörs av belgisk humle, bayersk malt, vatten från Freising och Weihenstephaners egen jäststam. Ölet är så klart bryggt i enlighet med den tyska (egentligen bayerska) renhetslagen från 1516 (Reinheitsgebot). Braupakt 2024 har likt många belgiska öl en distinkt jästton, som ackompanjeras av en balanserad fruktighet.

Etiketten pryds av de två bryggeriernas ”maskotar” Korbinian och Bernardus (foto: Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan).

För att ytterligare förhöja drickupplevelsen har ett nytt glas tagits fram i belgisk, kupolkupad stil. Braupakt 2024 kommer börja säljas i flera länder under mars 2024 och levereras i 33-centilitersflaskor samt i 30- och 50-litersfat. Weihenstephaners samarbete med Sierra Nevada 2018 nådde även svenska systemhyllor, så det finns kanske visst hopp om att även detta öl gör det. En extra krydda i sammanhanget är att de två bryggerierna redan nu utlovar ett nytt samarbete 2025, men då i Belgien.