Sedan 2017 måste de som har ett öltält på Oktoberfest betala en del av omsättningen i hyra till staden München. En felräkning kan dock komma att stå årets festivalbesökare dyrt.

Tidigare betalade ägarna till öltälten en fast avgift för att få vara med på Oktoberfest. Sedan förra året tas dock istället en omsättningshyra på 5,1 procent av nettoomsättningen ut av staden München, som arrangerar festivalen. Detta infördes bland annat för att täcka upp för de allt högre säkerhetskostnaderna. Någon på finanskontoret verkar dock ha räknat fel. Istället för att få in beräknade 8,6 miljoner euro i hyra, blev det nämligen endast 6,9 miljoner euro till stadskassan.

På årets Oktoberfest kan en liter öl komma att kosta en bra bit över elva euro (foto: München Tourismus/J. Wildgruber).

Skillnaden motsvarar tjugo procent, som nu kommer att saknas i säkerhetsbudgeten för 2018 års Oktoberfest. För att behålla samma säkerhetsnivå som förra året, räknar arrangören med att hyreskostnaden måste höjas till sju procent av nettoomsättningen. En stor del av denna kostnad lär drabba Oktoberfestbesökarna i form av dyrare öl och mat. Priserna för dessa saker brukar visserligen öka med cirka trettio procent varje år, men den här gången kan det bli mer än vanligt, skriver tidningen TZ. Förra året kostade en liter öl (Mass) strax under elva euro. Med den beräknat extra stora prisökningen kan en liter i år hamna på så mycket som 11,50 euro.

Münchens borgmästare, tillika Oktoberfestgeneral, Josef Schmid kan i dagsläget vare sig bekräfta eller dementera några siffror. Han menar dock att kostnaden för Oktoberfest ska slås ut över flera år. Det innebär att om besparingar i år görs på något annat, kan hyresnivåerna ligga kvar på en lägre nivå. Peter Inselkammer är talesman för öltältsägarna. Inte heller han kan kommentera några siffror, men menar att i en marknadsekonomi brukar höjda kostnader leda till högre priser.