Enligt
Tysklands nya koalitionsregering ska behovsanställda få betalt för minst tjugo
timmar i veckan, istället för tio som det är nu. Detta kan ställa till problem
för många restaurangägare.

Tanken bakom lagen om behovsanställning är
att underlätta för dem som har arbeten med flexibla arbetstider, till exempel extraanställda
inom restaurangnäringen. Nuvarande regler säger att arbetsgivarna måste betala behovsanställda
för minst tio timmars arbete i veckan, oavsett om de arbetar så mycket eller
inte. Tysklands nya regering vill nu dubbla den tiden till tjugo timmar. Detta
har retat upp många krögare, rapporterar tidningen NRZ.

Många
tyska ölträdgårdar kan få problem om regeringen får igenom sin lagändring
(foto: nrz.de/Thomas Gödde).


Holger
Walterscheid driver
restaurang med
tillhörande ölträdgård i Essen i västra Tyskland. Han har en pool med 35 personer,
mest studenter som vill arbeta extra, som han kan kalla in vid behov. Ofta planerar
han personalbehovet en vecka i förväg, men om vädret inte är på hans sida kan
han ändå bli tvungen att skicka hem personal tidigare än tänkt. Eftersom intäkterna
då också blir sämre, är det svårt att betala för arbete som personalen inte
utför. Med de nya reglerna kan Walterscheid inte ha en lika stor personalstyrka
att ta in, vilket i sin tur kan får konsekvenser när det är fullt i
ölträdgården en solig dag.

Den
tyska hotell- och
restaurangorganisationen
Dehoga anser att
lagstiftarna inte har rådfrågat de som är i branschen innan man kom med det nya
förslaget. Man menar att lagen slår extra hårt mot småföretagare, särskilt inom
restaurangnäringen som använder en stor del tillfällig arbetskraft. En dålig
sommar skulle kunna tvinga många ölträdgårdar att stänga permanent. Studenter kan
dessutom ofta bara jobba tio timmar i veckan och skulle med de nya reglerna få
svårt att hitta extrajobb inom restaurangbranschen. Som en annan krögare
påpekar, så kan inte restaurangerna använda den serveringspersonal som var
tänkt för ölträdgården till något inomhus vid dåligt väder: ”Du kan inte använda
en servitör vid spisen eller någon annanstans i köket.”