I år firar Cannstatter Volksfest 200-årsjubileum. Av den anledningen gör två Stuttgart-bryggerier gemensam sak och brygger ett speciellt jubileumsöl. Det kommer dock inte att serveras under själva ”Wasen”.

Mellan den 26 september och 3 oktober äger en historisk marknad rum på Schlossplatz i Stuttgart. Då passar man även på att hylla den i år 200-årsjubilerande Cannstatter Volksfest, i folkmun kallad Wasen – eller Stuttgarts svar på Oktoberfest. I samband med detta kommer också de två lokala bryggerierna Stuttgarter Hofbräu och Familienbrauerei Dinkelacker servera ett gemensamt bryggt jubileumsöl. Representanter för bryggerierna säger att ölet kommer att serveras på marknaden i halvliters ölsejdlar i keramik, så kallade Steinkrügen.

Två Stuttgart-bryggerier firar Wasen med ett gemensamt öl (foto: Lichtgut/Max Kovalenko).

Det blir dock inte den enda höjdpunkten under den historiska marknaden. Det kommer också finnas karuseller och marknadsstånd, som verkar vara äldre och ha högre nostalgivärde än självaste Wasen. Priserna ska enligt uppgifter till tidningen Stuttgarter Nachrichten vara ”familjevänliga”. Myndigheterna har gett tillstånd till att ett festtält med 1 400 sittplatser, dansgolv och en ölträdgård för 300 gäster placeras på gården till Neues Schloss. Den större folkfesten Wasen äger i år för övrigt rum mellan den 28 september och 14 oktober.

Grunden till Stuttgarter Hofbräu hittar vi 1591, då munkarna i klostret St. Luzen får tillstånd att brygga öl. 1872 går detta bryggeri samman med Stuttgarter Brauerei Englischer Garten under namnet Hohenzollersche Brauereigesellschaft, som 1883 blir officiell hovleverantör. Det är dock först 1933 som bryggeriet byter namn till dagens Stuttgarter Hofbräu. Sedan 2010 ägs bryggeriet helt av Radeberger Gruppe.

Familienbrauerei Dinkelacker grundades 1888 av Carl Dinkelacker i Stuttgart. Trots hård konkurrens lyckas bryggeriet inte bara överleva, utan blir också ett av stadens största bryggerier i slutet av 1800-talet. I dag uppgår den årliga produktionen till cirka 600 000 hektoliter öl.