Högre kostnader för säkerheten och ett räknefel av arrangören gör att det blir dyrare att ha ett festtält under årets Oktoberfest. Krögarnas ökade kostnader lär också märkas hos festivalbesökarna, som troligen får betala mycket mer för ölen.

Staden München höjer avgifterna för de krögare som har festtält under Oktoberfest. Den 15 maj förväntas stadsfullmäktige fastställa årets omsättningshyra till 7,8 procent för de stora tälten och 6,1 procent för de mindre. Förra årets hyra låg på 5,1 procent av omsättningen för alla tält. Anledningen till avgiftshöjningen är bland annat ökade kostnader för säkerhetsarrangemangen, skriver Süddeutsche Zeitung.

Högre omsättningshyror gör det dyrare att sälja öl under årets Oktoberfest (foto: München Tourismus/J. Wildgruber).

Dessutom räknade arrangörerna fel på hur mycket pengar man skulle få in i hyra förra året, något som jag tidigare skrivit om i bloggen. Tidiga kalkyler visade att festtälten skulle sälja för ungefär 240 miljoner euro, något som senare ändrades till 172 miljoner. Men även detta visade sig vara för högt räknat. I själva verket drog tälten ”bara” in 122 miljoner euro, vilket gav 6,2 miljoner i omsättningshyra istället för beräknade 8,6 miljoner. Årets avgiftshöjning är ett sätt att undvika att årets festival gör ekonomisk förlust.

Men om krögarnas avgifter ökar, så måste de så klart ta igen det på något sätt – och förmodligen görs det bland annat genom höjda ölpriser. Enligt tidiga uppskattningar kan en liter öl (Mass) komma att kosta så mycket som 11,50 euro i år, jämfört med strax under elva euro förra året. Peter Inselkammer, talesman för de stora tältägarna, har något raljerande sagt att om man ska gå efter Münchens ekonomiska planering, så kommer en liter öl behöva kosta sjutton euro. Så kommer det givetvis inte att bli, men besökarna på årets Oktoberfest lär i alla fall få gräva djupare än någonsin i plånböckerna.

Oktoberfest, eller Wiesn, arrangeras av staden München på det centralt belägna fältet Theresienwiese. Ursprunget till festen är den bayerske prinsen Ludvigs bröllop med prinsessan Therese av Sachsen-Hildburghausen, som ägde rum den 12 oktober 1810. Årets Oktoberfest är den 185:e i ordningen och äger rum mellan den 22 september och 7 oktober.