Årets första kvartal var inget vidare för den tyska ölförsäljningen. Fortsättningen på året ser dock betydligt bättre ut. Värme, grillfester och VM-uppladdning bidrar till ökad försäljning.

Stundande fotbolls-VM och det vackra försommarvädret har fått Tysklands bryggerier att vädra morgonluft. Maj var den försäljningsbästa någonsin för Krombacher, och Veltins har också nått rekordnivåer tack vare värmen. Till Spiegel Online säger bryggeriföreträdare att man sålde 315 000 hektoliter öl under maj månad, tio procent mer än samma tid förra året. Man får gå tillbaka till maj 2012 och uppladdningen inför det årets fotbolls-EM för att hitta liknande försäljningssiffror.

Sol och stora fotbollsmästerskap har en positiv inverkan på ölförsäljningen (foto: Bierlinie).

Försäljningssiffrorna för maj är ännu inte klara, men mycket talar för att de är rekordhöga. Vissa bryggerier har till och med fått arbeta extra skift för att hinna möta efterfrågan, säger Holger Eichele, vd för det tyska bryggarförbundet – Deutschen Brauer-Bund. Juni lär inte gå sämre, inte minst för att fotbolls-VM nu drar igång på allvar. Mängder av offentliga matchvisningar, gatufester och grillpartyn lär bidra till att en och annan öl säljs. Hur bra det går hänger så klart också på vädret.

Enligt siffror från Tysklands statistiska centralbyrå Destatis ökade den tyska ölförsäljningen med blygsamma 0,7 procent under årets fyra första månader. Det innebär att april månad nästan på egen hand har vänt de negativa siffrorna från det första kvartalet. Bryggerierna sålde mer än 28 miljoner hektoliter öl mellan januari och april. Ungefär en fjärdedel av detta (7,3 miljoner hektoliter) såldes i Bayern, medan Nordrhein-Westfalen stod för 6,7 miljoner hektoliter. Sett över längre tid minskar dock den tyska ölkonsumtionen. 1993 såldes det 112,1 miljoner hektoliter öl i Tyskland – 2017 var försäljningen nere i 93,5 miljoner hektoliter.