Den gamla Andechser am Dom i München finns inte längre. För knappt två veckor sedan stängdes den traditionella bayerska restaurangen, eftersom byggnaden ska rivas. Men redan till hösten återuppstår maktelitens favoritställe på ny plats.

I januari kom nyheten om att den traditionella bayerska restaurangen Andechser am Dom måste stänga. Ägaren till fastigheten på Weinstrasse ska riva den gamla byggnaden och ersätta den med en ny, som bland annat ska inrymma ett upplevelsecentrum för alla fans till Münchens stora fotbollsklubb FC Bayern. Inom kort kommer dock den populära restaurangen att få nytt liv – bara knappt 100 meter från den gamla, till glädje för såväl restaurangägaren Sepp Krätz som hans femtio anställda och alla matgäster.

Sepp Krätz tror att den nya Andechser am Dom kommer att öppna i september (foto: DPA).

Sepp Krätz har arbetat med flytten sedan beskedet om stängning kom. Han ville gärna behålla det fina läget i närheten av Münchens kända landmärke Frauenkirche, som också gett restaurangen dess namn. Krätz tecknade därför ett avtal med stekhuskedjan Maredo om att ta över deras lokaler på Frauenplatz. Efter mindre ombyggnationer tror han att den nya Andechser am Dom kan öppna redan i september. ”Köket är helt ombyggt efter en tidigare brand, så vi behöver inte göra något där. Det enda är att vi ska ändra inredningen i matsalen, så att den liknar den gamla Andechs”, säger han till Süddeutsche Zeitung.

De nya lokalerna blir till och med lite större än de tidigare, som hade 140 platser inne och 70 ute. Nu kommer det finnas plats för 200 gäster inomhus och 120 utomhus. Givetvis kommer ölen även i fortsättningen att levereras av Klosterbrauerei Andechs, som Sepp Krätz haft ett mycket bra samarbete med sedan han öppnade restaurangen 1994. Krögaren själv uppskattar att han sålt ungefär tio miljoner halvliterssejdlar med Andechs-öl genom åren. Att stället varit populärt har inte minst visat sig i alla kända gäster som kommit på besök, bland andra förre förbundskanslern Helmut Kohl, den då blivande påven Joseph Ratzinger och Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov.