Öl har en strykande åtgång i sommarvärmen. Men tyska konsumenter som vill svalka sig måste betala mer än förra året. Detta beror inte bara på vädret.

Tyska öldrickare får gräva djupare i fickorna denna sommar. I juni ökade priserna på den gyllene drycken med 4,1 procent jämfört med samma månad förra året. Det visar siffror som presenterades i måndags av Tysklands statistikmyndighet Destatis. Flera av de stora bryggerierna höjde sina priser under vintern och våren, vilket lett till kostnadsökningar. Dessutom köper tyskarna numera mer specialöl, vilka generellt sett är dyrare.

Tyska öldrickare har fått betala drygt fyra procent mer för ölen denna sommar (foto: Gettyimages).

Ökningen av ölpriset står sig dock slätt i jämförelse med den på äppeljuice, som kostar hela 11,6 procent mer jämfört med juni 2017. Förklaringen ligger i dåliga äppelskördar på grund av kyligt väder. Lemonad kostar 5,7 procent mer än förra året. För andra drycker har prisökningarna varit betydligt mindre. Vin kostar två procent mer jämfört med juni förra året och cola 1,5 procent mer. Priserna på mineralvatten är ganska stabila med en ökning på endast 0,7 procent, medan apelsinjuice blivit något billigare.