Pilsner är den stil som säljer allra bäst i Tyskland. I veckan släppte Hamburgbryggeriet Ratsherrn en serie med fyra nya tolkningar av tyskarnas favoritöl.

Den 15 augusti släppte det familjeägda Hamburgbryggeriet Ratsherrn inte mindre än fyra nya öl, samtliga pilsner, med det gemensamma namnet New Era Pilsener. Session är den ljusaste och alkoholsvagaste (3,0 procent), Pfeffersack är kryddig och exotisk, Dry Hopped är (som namnet antyder) torrhumlad och intensivt fruktig, medan Imperial är starkast i gänget (7,5 procent). Ölen är resultatet av en process som inleddes 2016 och som syftar till att återupprätta tysk bryggarkulturs goda rykte. Redan innan ölen släpptes på marknaden fanns det intresse från andra länder att importera dem, bland annat från Kina, Chile, Danmark och Norge.

I mitten av augusti släppte Ratsherrn fyra nya pilsner (foto: Ratsherrn).

Under lång tid var det Tyskland som ansågs vara världens främsta ölbryggarland. Det var också det tyska sättet att brygga öl på som de flesta försökte efterlikna och som satte ribban för många bryggerier. När det gäller innovation och nytänkande har dock tyska bryggare de senaste årtiondena blivit starkt utmanade av bryggerier från USA, Skandinavien och andra delar av världen. Med sina fyra nya pilsnervarianter vill Ratsherrn återta den tyska ölkulturens plats i förarsätet. Pilsner är också en stil som är starkt efterfrågad, inte minst i Tyskland, där ölstilen står för ungefär hälften av försäljningen. Enligt många bryggare är pilsner den svåraste stilen att brygga, eftersom minsta fel innebär en klart sämre produkt.

Ratsherrn startade sin verksamhet 2012 i den k-märkta före detta kreatursmarknaden Schanzenhöfe i Hamburg. Bryggeriet började i liten skala, men växte i stadig takt år efter år. 2017 var det första året som bryggeriet bryggde över 50 000 hektoliter. Detta gör Ratsherrn till det största bryggeriet i Hamburg som helt drivs av sina ägare.