Efter ett och ett halvt år av planerande och byggande är det snart dags. I november öppnar Lillebräu sitt nya bryggeri i en före detta Coca Cola-fabrik i Kielstadsdelen Eichkamp.

1,5 miljoner euro och många sömnlösa nätter har Lillebräus ägare Max Kühl och Florian Scheske investerat i det nya bryggeriet. Till Kieler Nachrichten säger de två bryggarna att de upplevt nya katastrofer var och varannan dag. I något fall har arkitekterna räknat fel, ibland har banklånen inte beviljats i tid. Dessutom tog leveranserna längre tid än väntat och man hade vissa problem med brandlarmet. Men nu är allt klart för invigning av de 1 000 kvadratmeter stora lokalerna i Eichkamp, där ölet redan jäser i de fem tankarna om 3 000 och 6 000 liter.

Max Kühl och Florian Scheske öppnar sitt Lille-bryggeri i november (foto: Frank Peter).

I dagsläget bryggs det tre olika öl i lokalerna: lager, pale ale och pilsner. Dessa kommer snart få sällskap av en helles, en weissbier och en stout. Med start nästa år vill bryggarna dessutom brygga ett nytt specialöl varje månad. I anslutning till bryggeriets laboratorium finns det en bar, fullt utrustad med bardisk, bord och – inte minst – tolv ölkranar. Varje torsdag, fredag och lördag kommer Kielbor och andra besökare kunna prova hela Lillebräus utbud, tillsammans med fyra utländska öl, och samtidigt se hur bryggningen går till.

Kühl och Scheske började brygga öl i liten skala 2014. Lillebräus succé var snart ett faktum och i dag hittar man bryggeriets öl i ett fyrtiotal restauranger. Fram till nu har dock all bryggning skett hos bryggerier i andra delar av Tyskland, där de två Kielbryggarna hyrt in sig. Men nu är det alltså slut med långa resor och leveranser, och Lillebräu kan börja kalla sig ett Kielbryggeri på riktigt.