Peter Mohrs har fått något speciellt att inreda sin dryckesbutik i Worringen med. Det som började som en galen idé resulterade i en orgel med 410 pipor – och en ölkran.

Det var inte från dryckeshandlare Peter Mohrs själv som idén kom. Den härstammar istället från Eckhard Isenberg, kyrkomusiker och körledare i den lokala kör där Mohrs sjunger basstämman. Isenberg fick reda på att en 1970-talsorgel av märket Borr var till salu och såg genast en chans att kombinera sina två största intressen: musik och öl.

Peter Mohrs har fått ett udda inredningsinslag i sin dryckeshandel (foto: Schmitz).

Det krävdes inte mycket övertalning från Isenberg för att få med Peter Mohrs på att skapa en ölorgel till dryckeshandeln i Worringen, strax norr om Köln. Det udda uppdraget att konvertera instrumentet gick till orgelbyggarna Seiferts & Sohn, som inte bara skulle göra rent orgeln. De skulle dessutom måla den för att se ut som ett nyupphällt glas öl. Reglagen skulle även märkas med uttryck som ”O’Zapft is” (ungefär ”Tappen är ur tunnan”), “Malzflöte” (Maltflöjt) och ”Worringer Schaumkrone” (Worringer-skumkrona). Dessutom installerades en ölkran intill klaviaturen.

Ölorgelns reglage har märkts upp med diverse ölrelaterade uttryck (foto: Schmitz).

Hur invigs då en ölorgel bäst? Jo, så klart med en konsert i dryckeshandeln! Eckhard Isenberg hade engagerat kyrkoorganisten Winifried Bönig, som spelade en repertoar med kända ölrelaterade låtar, många med koppling till Köln. Peter Mohrs säger till Kölnische Rundschau att alla sjöng med i publiken, som var i åldrarna 18 till 91 år. Som avslutning lät sig de flesta väl smaka av den ädla drycken från orgelns ölkran. Trots platsen var det vare sig kölsch eller alt som serverades, utan det helt nya Worringer Orgelbier, ett specialbryggt landbier. För den som vill uppleva ölorgeln i aktion är en ny konsert planerad till mars nästa år. Då hoppas Peter Mohrs på en ännu större publik.