En varm oktobermånad bidrar till att ölförsäljningen i Tyskland ökar med 6,8 procent jämfört med samma månad föregående år. Det finns dock stora variationer mellan förbundsländerna.

Störst är ökningen i Hessen, där försäljningen i oktober ökar med 30,2 procent jämfört med förra året. Därefter följer ett fallande spann ner till Niedersachsen/Bremen, där ölförsäljningen ökar med endast 0,9 procent. Det enda förbundsland som har en negativ försäljningsstatistik under månaden är Sachsen-Anhalt, som backar med 22,3 procent.

Den varma oktobermånaden fick tyskarna att dricka mer öl (foto: diepresse.com).

Mellan januari och oktober ökar den totala tyska ölförsäljningen med 1,4 procent jämfört med samma period 2017. Här är det Thüringen som går bäst med en ökning på 6,8 procent. Minst ökar Rheinland-Pfalz/Saarland med ett plus på 1,3 procent. Trots oktoberökningen tillhör Hessen de förbundsländer som har en totalt sett negativ försäljning under året (minus 1,7 procent). Allra sämst går det för Sachsen-Anhalt, där ölförsäljningen minskar med 9,3 procent under årets första tio månader.

En positiv sak för bryggerierna är att försäljningen av ölblandningar fortsätter att öka. Under oktober ökar den med hela 20,2 procent jämfört med samma månad 2017. Sammantaget landar ökningen under januari-oktober 2018 på 11,8 procent och uppgår till 3 969 miljoner hektoliter enligt siffror från dryckesbranschens organisation Bundesverband des Deutschen Getränkefachgrosshandels e.V.