I slutet av januari tog Berlinbryggeriet Brlo över Craft Zentrum Berlin helt och hållet. Brlo har varit minoritetsägare och bryggt och buteljerat sina öl där sedan förra året.

För att Brlo ska kunna uppnå nödvändig kapacitet och ta ytterligare steg framåt, är ett komplett övertagande av Craft Zentrum ett logiskt steg för Berlinbryggarna. Craft Zentrum kommer dock även i fortsättningen vara öppet för andra kunder. Hantverksbryggare eller andra bryggeriprojekt kan därmed fortsätta brygga och buteljera sina egna skapelser och bidra till den lokala ölscenen.

Brlo tar över Craft Zentrum Berlin och utökar bryggeriets kapacitet (foto: Brlo).

Craft Zenter Berlin ligger i stadsdelen Berlin-Spandau och grundades av Ivan Semikin, vars mål var att skapa ett center för bryggning och buteljering av hantverksöl i centrala Berlin. Semikin kommer även i fortsättningen vara operativ chef och sköta relationen med kunderna. Bryggeriets kapacitet kommer stegvis att utökas till 25 000 hektoliter. Från och med det andra kvartalet i år kommer även en burklina tas i bruk, som gör det möjligt att hälla även mindre mängder öl på 33- och 50-centilitersburkar.

Från och med mars 2019 kommer även kanadensiska Steamworks att brygga sina öl för den europeiska marknaden på Craft Zenter Berlin. Det Vancouverbaserade bryggeriet har redan blivit en viktig del av den tyska hantverksölsscenen. Steamworks Europa-vd Herbert Ottenschläger säger att man nu inte behöver transportera sina öl under långa resor över Atlanten, vilket gör att ölet kommer fram till kunderna snabbare och därmed färskare. I dagsläget planerar Steamworks att brygga fem olika öl i Berlin, inklusive den populära Flagship IPA.