275-årsjubilerande Glaabsbräu har ett bra år bakom sig, där man sålt mer öl
än många andra. Men man har också gjort en hel del för att komma dit.

I år firar Glaabsbräu i Seligenstadt 275-årsjubileum, vilket bland
annat uppmärksammas med festligheter den 15 och 16 juni. Men man kan också fira
ett mycket bra fjolår. Försäljningen för Hessens äldsta bryggeri ökade med tio
procent, trots att marknaden i förbundslandet som helhet minskade något. Med en
årlig produktion på cirka 15 000 hektoliter är Glaabsbräu dock fortfarande
ett av de minsta privatägda bryggerierna i Hessen.

Glaabsbräu har ett bra år bakom sig och ett jubileum framför sig (foto: Glaabsbräu).

En av anledningarna till den
ökade försäljningen är den nya moderna bryggerianläggningen, som togs i bruk hösten
2015. Glaabsbräu har investerat ungefär en miljon euro för att skapa en bättre
bryggprocess och ta fram öl utan tillsatser, kemiska stabiliseringsmedel och
färgämnen. Bryggeriet producerar nu öl som till och med överträffar kraven i
den tyska renhetslagen (Reinheitsgebot),
säger ägaren Robert Glaab till Frankfurter
Rundschau
. Numera använder man också fler olika råvaror, exempelvis sju
sorters malt och fjorton sorters humle.

Ett nytt reningssystem och
en centrifug har dessutom fått ner vattenförbrukningen med cirka åtta procent. Detta
har också minskat behovet av filtrering, vilket annars brukar ta bort en del
smak från ölet. Den energi som förbrukas är dessutom helt klimatneutral, enligt
Glaab. Som kronan på verket gjordes även en nylansering av varumärket i april
förra året. Under jubileumsåret väntas cirka 6 000 besökare komma till
bryggeriet för att få en rundtur i anläggningen och se var de nya ölen tas fram.