Bitburger Braugruppe ökade sin omsättning med 1,3 procent förra året. Intäkterna för 2018 uppgår till 797 miljoner euro, en ökning med cirka tio miljoner från året innan. Detta trots att man sålde mindre öl.

Tittar man på mängden sålt öl så minskade Bitburger Braugruppes försäljning med 2,7 procent till 6,6 miljoner hektoliter under 2018 (mot 6,8 miljoner året innan). Enligt bryggeriets ledning kan den ekonomiska vinsten förklaras med en annan prissättningsmodell utomlands och en mer värdebaserad strategi för hela bryggerigruppens prissättning. Det innebär i klartext att man tar så mycket betalt som kunderna är beredda att betala. Ledningen menar att Bitburger tidigare legat alldeles för lågt i pris.

Trots minskad försäljningsvolym ökade Bitburgers omsättning förra året (foto: Bitburger Braugruppe).

Bryggeriets flaggskepp Bitburger Premium Pils ökade sin försäljning med fyra procent under 2018, vilket utökade märkets marknadsandel från 8,0 till 8,2 procent. Bitburger Kellerbier, som lanserades i mars förra året, överträffade alla förväntningar. Veteölsmärket Benediktiner Weissbräu, som säljs i samarbete med benediktinklostret i Ettal, ökade sin försäljning med ett tvåsiffrigt procenttal. Den växande alkoholfria serien Bitburger 0,0% fortsätter att öka sin marknadsandel, vilken nu uppgår till 7,8 procent.

Under 2019 planerar Bitburger flera nyheter. Som vi skrivit om tidigare lanserar man bland annat det första nya ölet under märket König på femtio år – König Rotbier. Koncernen har även stora lokala förhoppningar på Licher Privatbrauerei, som under året återlanserar det klassiska märket Hessenquell. Det finns dock utmaningar för vissa av koncernens varumärken. Köstritzer Schwarzbier kunde inte dra fördel av den varma sommaren och Wernesgrüner kämpar mot den priskänsliga marknaden i östra Tyskland efter prishöjningar där. I ett försök att vända trenden lanseras under 2019 ölblandningen Köstritzer Kirsche samt nya förpackningar för Wernesgrüner.