Fredagen den 22 mars smäller det igen, när Systembolaget släpper godsaker i små partier. Landets ölälskare får för andra gången på kort tid stifta bekantskap med ett öl från Stolberg.

Så sent som den 1 mars landade ett öl från Freigeist Bierkultur på Systembolagshyllorna, då veteölet Aufschneider kom in i det fasta sortimentet. När det nu är dags för små partier är det istället 12 000 flaskor av ett öl med namnet Ottekolong som Stolberg-bryggarna bidrar med. Fast ölet är egentligen bryggt av det av Freigeist ofta anlitade Vormann Brauerei i Hagen-Dahl strax söder om Dortmund.

Ottekolong är det andra ölet från Freigeist Bierkultur som hittar till Systembolaget i vår (foto: Doing beer justice).

Ölet kallas på många ställen för en kölsch, men det är en sanning med modifikation. Det är bara öl som bryggs i Köln med direkt omnejd som får kallas detta och Vormann Brauerei räknas inte som ett officiellt kölschbryggeri. Här är det istället frågan om ett öl i kölschstil, vilket innebär ett ljust, överjäst öl som lagras kallt. Men gänget på Freigeist har sin vana trogen satt sin egen prägel på den traditionella ölstilen. Ottekolong är exempelvis ofiltrerat och doftar av jäst, spannmål och gräs. Smaken är lätt sötaktig och även här återfinns spannmål och gräs, men även en för stilen otypisk fruktighet. Det hela avrundas med en lätt och torr beska.

Freigeist Bierkultur grundades 2009 av Sebastian Sauer. Målet med bryggeriet är enligt ägarna att ”slå sig fria från de kreativa kedjorna hos industriella bryggerier genom att återliva och uppdatera Tysklands unika, historiska ölstilar”.

Fakta Freigeist Ottekolong
Alkoholhalt: 4,8 %
Producent: Freigeist Bierkultur
Leverantör: Constant Companion
Förpackning: Flaska, 50 cl
Pris: 29,90 kr (59,80 kr/l)