Den 21 mars 1894 levererades Spaten Münchner Hell för första gången. För att uppmärksamma 125-årsjubileet har bryggeriet återupplivat det gamla utseendet på flaskor och förpackningar. Dessutom bjuds Münchenborna på ansenliga mängder gratis öl.

Ingen ölstil är så förknippad med München som det underjästa, ljusa Münchner Helles. Den 21 mars 1894 levererades de första tunnorna av en av de mest kända sorterna – Spaten Münchner Hell. För att fira detta återupplivar Spaten på permanent basis den klassiska euroflaskan med den traditionella etiketten, vars utseende nog får många Münchenbor att känna sig nostalgiska. Samtidigt återupptar bryggeriet en annan tradition, nämligen att leverera ölet på träfat direkt till utvalda restauranger.


Lagom till 125-årsdagen har Spaten dammat av den gamla flaskdesignen (foto: Spaten Brauerei).

Men detta är inte det enda som händer i samband med jubileet. En 125-årsdag måste givetvis också firas med gratis öl. Den 22 och 23 mars kördes därför flera hästdragna kärror lastade med träfat genom centrala München. Där fick alla Münchenbor chansen att fira in vårdagjämningen med ett gratis glas Spaten. Ölträdgården i Viktualienmarkt passade också på att sälja ölet till motsvarande pris som 1894 – en halvliter Münchner Hell gick denna gång på 80 eurocent. Den 23 mars hade dessutom Spaten-bryggeriet öppet hus och den som ville fick en gratis rundtur – inklusive provsmakning.


Hästdragna kärror levererade träfat med gratis öl till törstiga Münchenbor (foto: Spaten Brauerei).

Spaten räknas som ett av de äldsta bryggerierna i München; det omnämns redan i dokument från 1397. När Gabriel Sedlmayr tar över bryggeriet 1807 är det Münchens minsta, men sextio år senare är det störst i stan. 1922 går Spaten samman med Franziskaner-Bräu och når sjuttio år senare en produktion på en miljon hektoliter. 1997 slås Spaten-Franziskaner samman med Löwenbräu till Spaten-Löwenbräu-Gruppe, som 2003 säljs till det som ska bli AB Inbev.