Wernesgrüner har en ny anläggning för att fylla sin öl på fat. Den är anpassad för fat i storlekarna trettio och femtio liter och kan fylla upp till nittio fat i timmen.

Innan ölet fylls på görs faten rena både invändigt och utvändigt och kvalitetsgranskas. Sedan fylls ölen på, varefter en ny kvalitetskontroll görs. De fyllda faten ställs sedan på pall och säkras med hjälp av en speciell transportsäkringsmaskin, innan de skickas iväg för vidare distribution. Det som utmärker anläggningen är den ledarmade robot, som kan utföra arbetet på en begränsad yta och se till att faten fylls på även när takten är hög.

En ny ledarmad robot klarar av att arbeta i hög takt och i små utrymmen (foto: David Rötzschke).

Totalt investerar Wernersgrüner Brauerei två miljoner euro i den nya fatanläggningen. Installationen av den nya anläggningen innebar också en del utmaningar. Rivningen av den gamla fatanläggningen från 1989 samt planering och byggande av den nya krävde två månaders planering. Under planerings- och byggtiden var drygt tjugo företag inblandade i projektet.

Samtidigt meddelar bryggeriet att man utökar sitt flasksortiment med en 33-centiliters ”Steinie”-flaska. Från och med mitten av april kommer Wernesgrüner Pils Legende och Wernesgrüner Landbier 1436 att säljas i de kompakta flaskorna. I de östra förbundsländerna finns ölen också att köpa i en ny, återvinningsbar låda för tjugo flaskor.

Två av Wernesgrüners öl kommer att finnas på så kallad Steinie-flaska (foto: Wernesgrüner Brauerei).

Wernesgrüner Brauerei grundades redan 1436 och är ett av världens äldsta bryggerier. För närvarande marknadsför bryggeriet sex olika ölvarianter: Wernesgrüner Pils Legende, Wernesgrüner Landbier 1436, Wernesgrüner Alkoholfrei, Wernesgrüner Radler, Wernesgrüner Naturtrüb Radler och Wernesgrüner Naturtrüb Radler Alkoholfrei. Sedan 2002 ägs bryggeriet av Bitburger Braugruppe.