DB-Museum i Nürnberg öppnar en specialutställning kallad ”Bier, Bahn und Bananen”. Nio gamla tågvagnar och två lok tar besökarna på en resa genom järnvägstransporternas historia.

Att utställningen på DB-Museum kallas just ”Öl, järnväg och bananer” är ingen slump. Den 11 juli 1836 transporterade Nürnbergbryggaren Georg Lederer två tunnor med öl till stationen i Fürth. Detta blev starten på ett långt förhållande mellan järnvägen och bryggerinäringen. Flera bryggerier startades längs med sträckan Ludwig-Süd-Nord, där öl transporterades till Nordsjöhamnarna för vidare färd ut i världen. På samma sätt bidrog järnvägen till att tyskarna fick ta del av den internationella matkulturen, där bananen blev den främsta symbolen för exotiska livsmedel.

Utställningen visar på den nära kontakten mellan bryggerinäringen och järnvägen (foto: DB-Museum/Uwe Niklas).

På Tysklands fars dag den 30 maj anordnas dessutom en stor ölfestival på museet. Eftersom ölet spelar en så central roll i utställningen, samarbetar DB-Museum med det bayerska bryggerimuseet i Kulmbacher Mönchshof, som i år firar 25-årsjubileum. Själva utställningen spänner från de allra tidigaste järnvägstransporterna till dagens moderna infrastruktur. De stora stjärnorna är dock den historiska fordonsflottan. De nio järnvägsvagnarna är imponerande att skåda och kan i de flesta fall också ta ombord nyfikna besökare.