Det är tätt mellan ölsläppen numera. På fredag är det åter dags för Systembolaget att släppa lite nytt i små partier. Den här gången kommer bland annat resultatet av ett samarbete mellan S:t Eriks Bryggeri och Weihenstephaner.

S:t Eriks Bryggeri är inte främmande för att samarbeta med andra. Nu har man valt att slå sina påsar samman med en riktig tungviktare – Weihenstephaner – ofta kallat världens äldsta bryggeri. Resultatet är en ljus lager i bayersk stil, som fått namnet BSF, vilket lär stå för Bayerisch-Schwedische-Freundschaft. På fredag släpper Systembolaget 18 000 stycken 33-centilitersflaskor till priset 21,90 kronor.

S:t Eriks har slagit sig samman med världens äldsta bryggeri för att skapa BSF (foto: Systembolaget).

Det som främst utmärker detta öl är att man använder en humlesträng kallad Hüll 89/02/25, som tagits fram av humlekooperativet HVG i Bayern. I ölet finns dessutom den klassiska Hallertauer Mittelfrüh och den milda Hallertauer Saphir. Malten är till största delen pilsnermalt, som dock fått sällskap av en smula Carahell. Detta ger enligt S:t Eriks ett öl med fruktig och humlig smak, med inslag av citrus och röda bär. Systembolaget tillägger att doften är maltig med inslag av ljust bröd, apelsin, klöverblommor och honung.

Fakta S:t Eriks/Weihenstephaner BSF
Alkoholhalt: 5,6 %
Stamvörtstyrka: 12,7 %
Beska: 35 IBU
Färg: Gul
Producent: S:t Eriks
Bryggeri
Leverantör: Galatea AB
Jämförpris på Systembolaget: 66,36 kr/liter

Samma dag släpps för övrigt 14 000 halvlitersflaskor av Ayingers magnifika Maibock, ett öl jag skrev om redan förra året. Priset för en flaska blir denna gång 36 kronor – en ökning med drygt sex kronor från i fjol.