Brauhaus Riegele blir det första bryggeri som vinner titeln ”Årets tyska bryggeri” tre år i rad. Det står klart sedan man åter belönats med guld av hedersutmärkelsen Bundesehrenpreis.

Den federala utmärkelsen Bundesehrenpreis går till de tolv bästa bryggerierna i Tyskland och betraktas som ett stort erkännande av deras höga kvalitet. Det är dock bara ett av dessa bryggerier som får guld och kan ståta med titeln ”Årets tyska bryggeri”. I år tilldelades Augsburg-bryggeriet Brauhaus Riegele utmärkelsen av det tyska jordbruksdepartementet vid en ceremoni, under överseende av den bayerska öldrottningen Veronika Ettstaller och Hallertaus humledrottning Katharina Maier. Silvermedalj och titeln näst bästa bryggeri går till Privat-Brauerei Schmucker från Mossautal.

Riegele tog emot priset i närvaro av såväl öl- som humledrottningar (foto: Rigele KG).

Det är första gången som ett bryggeri får Tysklands mest prestigefyllda titel tre år i rad, något som gör bryggerichef Sebastian Priller mycket stolt. Det var dessutom tolfte året i rad som Riegele var med bland de tolv bästa bryggerierna. Priserna baseras på de kvalitetstester som den tyska jordbruksorganisationen DLG gör varje år och som brukar betraktas som de främsta i Tyskland. Förutom att vinna titeln “Årets tyska bryggeri” tre år i rad, har Riegele tidigare även utsetts till “Årets craft-bryggare”. 2010 fick bryggeriets Riegele Commerzienrat Privat även titeln “Årtiondets bästa öl” av Probier-Club.

Brauhaus Riegele arbetar efter devisen ”att bevara det beprövade och vara öppna för det nya”. Det familjeägda bryggeriet från Augsburg grundades 1386 och styrs i dag av Sebastian Priller och Sebastian B. Priller-Riegele, som vann världsmästerskapen för ölsommelierer 2011. I dagsläget har bryggeriet cirka 130 anställda. Förutom fjorton klassiska ölsorter, består bryggeriets sortiment även av tio specialöl och årgångsölsserien Magnus. Brauhaus Riegel tillverkar även läskklassikern Spezi Original.

Övriga mottagare av Bundesehrenpreis 2019:
Arcobräu Gräfliches Brauhaus, Moos
Bürgerbräu, Bad Reichenhall
Privatbrauerei Eibau, Eibau
Biermanufaktur Engel, Crailsheim
Frankfurter Brauhaus, Frankfurt an der Oder
Gampertbräu, Weissenbrunn
Privatbrauerei Gessner, Sonneberg-Malmerz
Schlossbrauerei Maxlrain, Tuntenhausen
Brauerei Ustersbach, Ustersbach
Störtebeker Braumanufaktur, Stralsund