De tyska ölmärken som får mest positiv uppmärksamhet på internet är Erdinger, Radeberger och Veltins. Mest negativa kommentarer får Krombacher. Det säger webbanalysföretaget Webbosaurus som granskat 3 793 inlägg på sociala medier.

Det är framför allt det alkoholfria sortimentet som gör att Erdinger får bäst mottagande i sociala medier. Genom sponsring och marknadsföring mot idrottsområdet har bryggeriet positionerat sig som ett hälsosamt ölalternativ, särskilt för löpare. Tvåan Radeberger vinner mest på sitt öls goda smak, medan trean Veltins får många positiva omdömen för sitt specialölsmärke Grevensteiner. Att Krombacher får övervägande negativa omdömen beror framför allt på deras kontroversiella samarbete med Nestlé. Även om Krombacher efter hård kritik slutade distribuera isteet Nestea i april, fortsätter de negativa kommentarerna i sociala medier.

Jämfört med den senaste undersökningen som Webbosaurus gjorde 2013, har antalet inlägg om öl i sociala medier ökat med 64 procent. Det är särskilt betyg och recensioner på portaler som Google Maps eller Amazon som fått ökad betydelse. Inläggen har ofta högre kvalitet och påverkar i större utsträckning de val som konsumenterna gör. Studien visar också att hantverksöl (craft bier) får mindre uppmärksamhet nu än för två år sedan. De 48 hantverksbryggerier som granskats får visserligen många positiva kommentarer, men ses överlag som nischprodukter av konsumenterna.

I mars i år granskade analysföretaget Webbosaurus inlägg i sociala medier rörande de tio största bryggerierna samt 48 hantverksbryggerier i Tyskland. I studien inkluderades recensioner, foto- och videoplattformar, bloggar, forum, frågor- och svarportaler samt sociala nätverk inklusive Twitter. Totalt 3 793 inlägg granskades och rangordnades efter om de var övervägande positiva eller negativa.