Fler och fler tyskar väljer alkoholfri öl till afterworken. Bland anledningarna finns en ökande hälsotrend, men också att ölen blir allt mer smakrika.

Tyska bryggerier är inne i en tung period, med stadigt sjunkande försäljningssiffror för öl med alkohol. Tittar man däremot på de alkoholfria varianterna så ser det annorlunda ut. Öl utan alkohol säljer nämligen bara bättre och bättre. I Tyskland får ett öl innehålla som mest 0,5 procent alkohol för att räknas som alkoholfritt, men genom olika metoder för att tillverka alkoholfria öl så finns det till och med öl som är helt utan alkohol.

De tyska bryggerierna tar fram allt fler alkoholfria ölsorter (foto: DPA/Peter Kneffel).

Bakom trenden med mer alkoholfritt finns bland annat en rådande hälsotrend. Fler människor är vegetarianer eller veganer, vill köpa ekologiskt och även dricka mindre alkohol. Många idrottsmän föredrar också att dricka alkoholfritt öl framför vatten, som inte smakar någonting. De tyska bryggerierna tar därför fram fler nya alkoholfria ölsorter, trots att detta var något man rynkade på näsan åt tidigare.

Det ökade inslaget av hantverks- eller craft-bryggerier på den tyska marknaden spelar också en roll. De använder i regel mer aromatiska humlesorter, som gör att även alkoholfria öl kan ha mycket smak. Med nya sorters aromhumle kan ölen smaka som citrus eller andra exotiska frukter och ändå bryggas enligt den tyska renhetslagen (Reinheitsgebot). ”Världen förändras och de olika ölstilarna tolkas ständigt på nya sätt”, säger ölsommelieren Hubert Balczerowski till radiokanalen Deutschlandfunk Kultur.