Många människor väljer i dag glutenfria livsmedel. Nu vill även Bitburger hoppa på trenden och lansera ett glutenfritt öl på marknaden. Målgruppen är dock inte bara glutenintoleranta.

Nästa år planerar Bitburger att lansera ett glutenfritt öl på marknaden. Ölet har varit under utveckling i två år och har sedan i mitten av juli varit i en testfas. Enligt bryggeriets tekniske chef finns det en stor marknad för produkten, eftersom fler människor blir glutenintoleranta eller väljer bort gluten ur kosten av andra skäl.

Bitburger hoppas vända försäljningssiffrorna med ett glutenfritt öl (foto: Bitburger Braugruppe).

Det finns i dagsläget endast några få tillverkare av glutenfria öl på den tyska marknaden. Genom att lansera ett glutenfritt öl hoppas Bitburger kunna vända en sjunkande försäljningstrend. Förra året sålde man 6,6 miljoner hektoliter öl, vilket är en minskning med 2,7 procent jämfört med året innan. Detta följer i stort den tyska ölmarknaden, som har brottats med vikande försäljningssiffror under många år.

Proteinet gluten finns bland annat i vete, korn och råg och alla produkter som innehåller dessa spannmål, inklusive maltkorn. Bitburger har utvecklat en tillverkningsprocess där gluten bryts ner naturligt av proteas, en grupp av enzymer som påverkar nedbrytningen av bindningar mellan aminosyror i proteiner. Enligt det tyska celiakiförbundet är ungefär 800 000 tyskar glutenintoleranta. Vid glutenintolerans blir tunntarmen inflammerad och kan inte ta upp näring som den ska. De vanligaste symtomen är diarré, gaser i magen, trötthet och viktnedgång, men symtomen varierar mycket.