Arrangörerna kunde knappast ha hoppats på en bättre start på årets Oktoberfest. Runt en miljon besökare hittade till Theresienwiese i det strålande solskenet under öppningshelgen.

En miljon besökare under Oktoberfests första helg är cirka 200 000 fler än förra året. Krögare, tivoliägare, marknadsknallar och underhållare var mycket nöjda med helgens intäkter. Det vackra vädret fick Oktoberfest-chefen Clemens Baumgärtner att utbrista att vädergudarna måste vara från München. Gästernas aptit var det heller inget fel på. Under den första lördagen och söndagen gick det åt elva hela grillade oxar. Detta sköljdes givetvis ner med avsevärda mängder öl i sensommarvärmen.

Solen lockade en rekordpublik till starten av årets Oktoberfest (foto: München Tourismus/Tommy Lösch).

Med många besökare och stor åtgång av öl följer dessvärre också en del stök och bråk. München-polisen hade fullt upp under helgen, särskilt med överförfriskade personer som ägnade sig åt diverse handgemäng. Sjukvårdarna hade också att göra och fick ta hand om 558 patienter under veckoslutet, vilket är nästan hundra fler än 2018. Ett trist rekord i sammanhanget stod en artonårig brittiska för, som redan tio minuter efter att tappen slagits i första tunnan fick transporteras till sjukhus med alkoholförgiftning. Årets Oktoberfest pågår till den 6 oktober.