I Tyskland får arton bryggerier använda den striktaste internationella kvalitetsstämpeln för öl som finns – Slow Brewing.

Slow Brewing har blivit den tuffaste kvalitetsstämpeln i världen. Det finns i dag bara 27 bryggerier som får använda den, av dessa ligger arton i Tyskland. De övriga finns i Österrike, Schweiz och Italien. Alla bryggerier kan ansöka om kvalitetsstämpeln, men de flesta får nobben eftersom de inte uppfyller de hårda kraven eller för att de inte tillåter tillräcklig insyn i sin bryggprocess; exempelvis kontrolleras alla öl varje månad. Dessutom hårdgranskas bland annat kvaliteten på råvarorna, bryggeriets hygieniska förhållanden, liksom hur man behandlar sina anställda, leverantörer och miljön.

August Gresser skapade Slow Brewing efter att ha tröttnat på industriöl (foto: Leo Neumayr).

Slow-bryggare ger också sina öl tid att mogna ordentligt. Att som många stora bryggerier använda High Gravity-metoden, det vill säga spä ut den färdiga produkten, är helt tabu inom Slow Brewing. Denna metod ger ölen en helt annan smak än öl som bryggs med originalvört. En långsammare och varligare bryggeriprocess har inte bara en positiv effekt på ölets smak, det ger också mindre finkel än de påskyndade bryggprocesser som ofta används vid massproduktion.

Konceptet Slow Brewing skapades av August Gresser efter att han fått nog av massproducerad öl som smakar likadant. Gresser har en mycket passionerad inställning till mat och dryck och som själv varande bryggmästare har han alltid försökt göra så bra öl som det bara är möjligt. Det innebär att använda råvaror av högsta kvalitet, men också ett medvetet sätt att brygga på, ett sätt som är bra för ölet och därmed för dem som dricker det.

Här är Tysklands Slow Brewer:
Gräfliche Brauerei Arco-Valley
Privatbrauerei Schweiger
Gräfliche Hofbrauhaus Freising
Privat-Brauerei Zötler
Meckatzer Löwenbräu
Stadtbrauerei Spalt
Brauhaus Faust
Badische Staatsbrauerei Rothaus
Hausbrauerei Feierling
Familienbrauerei M. Ketterer
Hochdorfer Kronenbrauerei
Braumanufaktur Welde
Haller Löwenbräu
Distelhäuser Brauerei
Brauerei Bosch
Cölner Hofbräu Früh
Privatbrauerei Moritz Fiege
Westerwald-Brauerei