Mat och dryck står som vanligt i centrum så här i juletider. Med lite kunskap och experimentlusta kan öl och kryddor ge spännande och överraskande smakkombinationer.

Att kombinera öl och kryddor är något som människor gjort under lång tid. Innan den bayerska renhetslagen (Reinheitgebot) kom till 1516 användes en mängd olika kryddor och örter vid ölbryggning. Nutida ölsommelierer använder denna historiska kunskap för att kombinera olika sorters öl med kryddiga maträtter.

Öl och kryddor kan kombineras till många spännande smakupplevelser (foto: Bayerischer Brauerbund e.V.).

Ett bra exempel på en fungerande öl-kryddkombination är att servera veteöl till maträtter som innehåller anis, koriander, muskot eller saffran. En helt annan smaksensation kan uppnås med mörk tysk lager, med sina rostade, ibland sötaktiga karamelltoner. Dessa smaker harmoniserar väl med lagerblad, kummin, sesamfrön och rosmarin, vilket i sin tur fungerar väldigt bra med stekt kött.

Ett recepttips
Under julen är det många tyskar som äter fågel, som anka eller gås. Här är ett recept på en julig ankrätt med sås gjord på schwarzbier.

Ingredienser (3 portioner)
1 hel anka
2 apelsiner
2 äpplen
3 morötter
8 katrinplommon
1 påse torkade frukter
1 liter schwarzbier (eller annan mörk lager)
Salt
Peppar
Honung

Gör så här:
Gör rent ankan och ta bort eventuella överblivna fjädrar, ta ur inkråmet om det är kvar. Gnid in ankan med 4-5 teskedar salt och 2 teskedar peppar.

Skala morötterna och skär dem i 2 millimeter tjocka stavar. Skär katrinplommonen i små bitar. Skala apelsinerna, skär dem i åttondelar och därefter i 3 millimeter tjocka skivor. Blanda alltihop och fyll ankan delvis. Lägg ankan på en djup plåt, häll över ölet och lägg resten av apelsinerna, äpplena, morötter och katrinplommon runt ankan. Krydda med salt, peppar och honung.

Låt detta koka i 60 minuter. Placera sedan ankan på ett galler och tillaga i ugn på 200 grader tills den blir krispigt, mörkt brun. Pensla mellan varven med vatten med salt och honung. Ställ plåten under ankan, så att fettet fångas upp. Ta bort en del av fettet från såsen, om du inte vill ha för mycket. Det enklaste sättet att göra detta är att låta såsen svalna och sätta sig en aning. Servera med rödkål och knödel eller potatis.