Juryn har sagt sitt – 2020 års Oktoberfestaffisch är utsedd! Bakom motivet står en grafisk formgivare från bayerska Kaufbeuren, som vann före 206 andra förslag.

Gammalrosa, guld och turkos är de aningen dämpade färger som återfinns i årets affisch till Oktoberfest. Det detaljerade motivet innehåller dock de flesta av de symboler som förknippas med folkfesten. I mitten finns en stor kringla (Brezl) från vilken det hänger åtta andra Oktoberfestsymboler, allt från karuseller till korvar och ölsejdlar. Det hela för tankarna till ett pariserhjul.

Oktoberfestgeneral Clemens Baumgärtner avtäcker årets Oktoberfestaffisch (foto: muenchen.de/Gunnar Jans).

Upphovsmannen till det vinnande motivet är en frilansande grafisk formgivare vid namn Ulrich Peter, som har drivit sin egen firma i Kaufbeuren sedan 1991. Inspirationen har han fått från sina egna minnen av barndomens besök på Oktoberfest. Detta var det tredje bidraget han skickat in genom åren och denna gång avgick han med segern och en prissumma på 2 500 euro. Det vinnande motivet kommer nu synas på cirka 10 000 affischer, ölsejdlar, souvenirer och i annonser såväl i tryckta medier som på nätet.

Årets Oktoberfestaffisch är designad av Ulrich Peter och innehåller de flesta symboler som förknippas med folkfesten (bild: muenchen.de).

1952 var året dåden första affischtävlingen anordnades av staden München, som även arrangerar Oktoberfest. I år var det fjärde gången som allmänheten kunde rösta via internet. Årets Oktoberfest är den 187:e i ordningen och äger rum den 19 september till den 4 oktober.